Νέες συναντήσεις Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρώτη συνάντηση θα γίνει το απόγευμα με τον Πάνο Καμμένο και θα ακολουθήσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας

θα έχει επαφές με κοινωνικούς φορείς και το απόγευμα θα συναντηθεί διαδοχικά στις 5 με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Πολιτών Πάνο Καμμένο, στις 6 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και μία ώρα αργότερα με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά. Μετά το τέλος των συναντήσεων ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στους νέους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός της ημέρας θα αποστείλει ακόμη επιστολή προς τις ηγεσίες της Κομισιόν, της ΕΕ, και της ΕΚΤ, με την οποία θα ζητεί την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

Στην ίδια επιστολή θα επισημαίνει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των Μνημονίων.

Χθες, Τρίτη, παρουσίασε πέντε άξονες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μεταξύ άλλων θέτει tην ακύρωση των νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις, την ακύρωση των νόμων που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα, δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. και δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το δημόσιο χρέος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με μία σκληρή δήλωση την Τρίτη έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα της συνεργασίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε μία «ουσιαστική συνάντηση» με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας είχε την Τρίτη διαδοχικές επαφές με τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πρασίνων και της Κοινωνικής Συμφωνίας, στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στον κ. Τσίπρα και του ζήτησε να προχωρήσει σε κυβέρνηση αριστεράς, με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου εμφανίστηκε και η Λούκα Κατσέλη. Το ΚΚΕ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.

Συγκεκριμένες προτάσεις για το πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από την κρίση ζήτησε η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη. Όπως είπε «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα πλαίσιο, που να λεει μόνο αντιμνημόνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα