Μεταξύ των πέντε ηγετών με τις σοβαρότερες προκλήσεις ενώπιόν τους ο Λουκάς Παπαδήμος

Μαζί με τους Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντιμίρ Πούτιν, Νικολά Σαρκοζί και Ζι Ζινπίνγκ

Μεταξύ των πέντε ηγετών που καλούνται να αντιμετωπίσουν «σοβαρές προκλήσεις» μέσα στο 2012 σε πολιτικό επίπεδο, λόγω εκλογών ή αλλαγών στην ηγεσία, συγκαταλέγεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στις

ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πουτίν στη Ρωσία, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, ο Ζι Ζινπίνγκ στην Κίνα έρχονται να συμπληρώσουν την πεντάδα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Σχετικά με την Ελλάδα, και με τον τίτλο «Εναλλαγή στην εξουσία εν όψει», ο συντάκτης σημειώνει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κύριος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, δεν περίμενε τον πρωθυπουργό για να ανακοινώσει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα μετά το Πάσχα, πιθανώς στα τέλη Απριλίου».

«Έχοντας τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιθυμούσε πιθανότατα να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας του, όμως τα δύο μεγάλα κόμματα που τον στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βιάζονται να αναμετρηθούν» αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ΝΔ απαιτούσε μέχρι πριν λίγο καιρό να ζητηθεί η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Όμως ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούσει για αναμονή έως μετά το Πάσχα. Για εκείνον η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να γίνει πριν από τα μέσα Απριλίου.

Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας περίπου το ένα τέταρτο των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να γνωρίσει μία ιστορική ήττα, της οποίας θα προηγηθεί η έξοδος του τωρινού προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, από την πολιτική σκηνή, εκτιμά η εφημερίδα.

Σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, η Les Echos υπογραμμίζει ότι το ποσοστό για το 2011 μπορεί τελικά να είναι διψήφιο, φτάνοντας το 10%. Αυτό οφείλεται στο ότι τα κρατικά έσοδα ήταν λιγότερα από τα προσδοκώμενα λόγω της ύφεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επίσης, «ξαφνικά» το ΔΝΤ αμφιβάλλει για το κατά πόσο η απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 50% θα επαρκέσει, ώστε να αντιμετωπιστεί ο εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα