Μείωση 30% στους μισθούς των υπουργών προανήγγειλε ο Σαμαράς

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, που αποτελείται από 17 υπουργούς, επτά αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς. «Απούσα» από την τελετή ήταν η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ορκιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας, τα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή,

όπου πραγματοποιηθήκε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι μεγάλο βήμα η κυβέρνηση συνεργασίας που προϋποθέτει μεγάλες συναινέσεις, τις πετύχαμε για να σώσουμε την χώρα και να βγει ο τόπος από την κρίση”. Συνέχισε λέγοντας ότι “στόχος μας είναι να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λάου. Θα το πετύχουμε λέγοντας στον λαό την αλήθεια. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε συναντίληψη, υπάρχει συναίνεση σε πολλά σημεία. Αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στην οποία ανταποκρίθηκαν τα κόμματα που συνεργάζονται”.

Ως δείγμα γραφής ανακοίνωσε δύο μέτρα: “Πρώτον ο μισθός των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30 %. Δεύτερον θα μειωθούν τα κρατικά  αυτοκίνητα από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης στον ελάχιστο δυνατό αριθμό”.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τους είπε: «Δεν με νοιάζουν οι καλές προθέσεις αλλά το έργο και η αποτελεσματικότητα. Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος. Παρά τη διακομματική της σύνθεση, η κυβέρνηση είναι ενιαία» τόνισε, προσθέτοντας: «Ενα είναι το αφεντικό μας: ο ελληνικός λαός. Στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού. Θα το πετύχουμε λέγοντας στο λαό την αλήθεια».

Αναλυτικά ολόκληρη η τοποθέτηση του Αντ. Σαμαρά στο υπουργικό:

«Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον τόπο. Η χώρα αποκτά μετά από πολύ καιρό «κανονική» κυβέρνηση. Αλλά είναι και η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα. Γιατί συγκροτείται, για πρώτη φορά, κανονική κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση. Παλαιότερα αυτό συνέβη σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, μόνο για «ειδικό σκοπό» και μόνο για περιορισμένο χρόνο. Τώρα συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι ένα μεγάλο βήμα, που προϋποθέτει τολμηρές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Αυτές τις συναινέσεις αποτολμήσαμε και πετύχαμε… Για να σώσουμε τη χώρα διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της πορεία, για να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν και να επιτύχουμε τους στόχους μας ώστε ο τόπος να βγει από την κρίση. Γιατί μην κάνετε λάθος, αυτός είναι ο στόχος μας: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση! Και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Και πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Λέγοντας στο λαό την αλήθεια. Αυτό περιμένει από μας. Κι αυτό του οφείλουμε… Η κυβέρνησή μας δεν είναι στον αέρα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο συζητήσαμε και πετ

Keywords
Τυχαία Θέματα