Με «το όπλο παρά πόδα» οι δανειστές για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Καρφωμένα στην Ελλάδα και στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής είναι τα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν εναγωνίως το αποτέλεσμα των εκλογών, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους απέναντι στη χώρα μας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό είναι η απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να μεταθέσει για 14 ώρες την αναχώρησή της για το Μεξικό -όπου θα συνεδριάσει η G20-, προκειμένου

να βρίσκεται στη Βερολίνο, όταν θα ανακοινωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Επίσης, οι ελληνικές εκλογές κρατούν στην Ευρώπη και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται εν πτήσει, μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορα διεθνή, αλλά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μόλις αρχίσει να διαμορφώνεται σαφής εικόνα για τη νέα κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν ότι περιμένουν από την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι, εάν διαπιστωθεί ότι στη νέα κυβέρνηση κυριαρχούν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, τότε η ανακοίνωση των Βρυξελλών θα έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου.

Αναμένεται δηλαδή, να καθιστά σαφές ότι η δανειοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί, μόνο εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση της Τρόικας, η οποία όμως δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, αν δεν είναι απολύτως σαφές ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.

Στη συνέχεια θα αναμείνουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ, οπότε συνέρχεται το Eurogroup, ευελπιστώντας ότι εκεί θα έχουν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών και της νέας κυβέρνησης. Αν δεν είναι ικανοποιητικά, τότε το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της μεθεπόμενης εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να είναι μια από τις σημαντικότερες διεθνείς διασκέψεις από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα