Με ταχύτατους ρυθμούς η δημιουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών

Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για δημιουργία τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αττική, οι διαδικασίες εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, μίλησε σήμερα το πρωί στο Mega, δηλώνοντας ότι εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Όθωνα, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα

που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ανάλογη εκτίμηση προέβη και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Radio 9, υποστήριξε ότι σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα δημιουργηθεί το πρώτο από τα τρία κέντρα υποδοχής, αποφεύγοντας ωστόσο, να διευκρινίσει την τοποθεσία. Θα γίνει το πρώτο στην Αττική πιλοτικά, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι άλλοι, εξήγησε και ερωτηθείς για το πού θα γίνει απάντησε: «Μακριά από μένα η χωροθέτηση, αυτό είναι δουλειά του υπουργείου».

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο για τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας, θέτοντας πάντως ως προϋποθέσεις «να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θα μεταφερθούν εκεί».

Την απόφαση χαιρέτισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας θα δείξουν «την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα». Και συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δημιουργεί δυσανάλογα μεγάλα βάρη στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου της για μια αποτελεσματική και δίκαιη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών».

Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

Την πλήρη αντίθεσή τους στην δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας μιλώντας στο ΑΜΠΕ, χαρακτήρισε »πρόχειρη λύση» τον σχεδιασμό του υπουργείου και πρόσθεσε, ότι »δεν τα χρειαζόμαστε. Η Πελοπόννησος δεν έχει πρόβλημα με λαθρομετανάστες και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί».

Σε ερώτηση για τα ανενεργά στρατόπεδα της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα και την Κόρινθο, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι »το στρατόπεδο της Καλαμάτας είναι το καλύτερο στρατόπεδο από πλευράς υποδομών και μετά τις εκλογές θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην Κόρινθο, που έχω υπηρετήσει, το 6ο σύνταγμα είναι μέσα στην πόλη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί». Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου υπογράμμισε πως, »θα κάνουμ

Keywords
Τυχαία Θέματα