Μάρτιν Σουλτς: «Πολλοί μιλούν για την Ελλάδα, αλλά όχι με τους Έλληνες»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και ήδη έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Ο Μάρτιν Σουλτς

εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, κάτι για το οποίο, όπως είπε, θα μιλήσει και στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Αθήνα επισήμανε ότι σκοπός της συνίσταται στο να «ακούσει και να μάθει», καθώς πολλοί μιλούν για την Ελλάδα, αλλά όχι με τους Έλληνες».

Κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων και της Ελλάδας.

»Θλίβομαι που γίνεται πάρα πολύς λόγος για την Ελλάδα, αλλά ποτέ με τους Έλληνες. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι κατά τη δική μου άποψη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μία ανώνυμη δύναμη. Γίνεται λόγος για την τρόικα. Σε μένα όμως δεν αρέσει αυτό. Μόνον έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα, αλλά ακριβώς να τη βοηθήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Σουλτς στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι «μπαίνουμε σε μία νέα φάση. Δεν μπορέσαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αλλά ξέρετε και από κόμματα και ξέρετε τι δυσκολίες υπάρχουν. Πηγαίνουμε για εκλογές και ελπίζω αυτή τη φορά να καταφέρουμε ό,τι δεν μπορέσαμε από τις πρώτες εκλογές να καταφέρουμε».

Αντ.Σαμαράς: Η Ευρώπη αλλάζει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης

Την «Ευρώπη που αλλάζει» στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης και όχι της τιμωρίας» είδε στο πρόσωπο του κ.Σουλτς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των τολμηρών αλλαγών και πρέπει να πει «όχι» στην «ανευθυνότητα και τον επικίνδυνο λαϊκισμό που όχι μόνο δεν φέρνουν αλλαγές αλλά θέτουν και σε κίνδυνο το ξεκίνημα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Το δίλημμα είναι «ανάπτυξή ή λαϊκισμός και ανευθυνότητα» είπε ο κ. Σαμαράς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την σύμπλευση απόψεων με τον κ. Σουλτς για «την Ελλάδα στην Ευρώπη με δυνατότητα αναπτυξιακής πορείας».

«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί θυσίες, και άλλοι λαοί έχουν υποστεί πολύ σκληρές θυσίες, όμως εκτός ευρωζώνης τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα» υπογράμμισε από την μεριά του ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και δεν πρέπει να φύγει κανείς για να μην ‘μπατάρει’« και χαρακτήρισε ως υψίστης σημασίας την συζήτηση με τον κ. Σαμαρά με τον οποίο «συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά».

Ξανά με παιγνιώδη διάθεση ο κ. Σουλτς κατέγραψε μ

Keywords
Τυχαία Θέματα