Μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα επώδυνα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης

Ιδιαίτερα σκληρά μέτρα όσον αφορά στους μισθούς και τις συντάξεις καλούνται να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια μαραθώνια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της χώρας. Στο τραπέζι βρίσκονται οι επώδυνες απαιτήσεις της Τρόικας, με αντάλλαγμα την παροχή νέας δανειακής στήριξης στη χώρα.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως η

Τρόικα, μεταξύ άλλων, ζητά τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για όλους και ακόμη μεγαλύτερη μείωση, κατά 10%, για τους νεοπροσλαμβανόμενους, «πάγωμα» των ωριμάνσεων, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, μειώσεις στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις ορισμένων Ταμείων (15% για ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες και 7% για το ΝΑΤ), μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων για τρεις μήνες και όχι για έξι, όπως ισχύει σήμερα, δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία μόνο κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών-εργαζομένων και μόνο για το βασικό μισθό, κατάργηση Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ κ.ά.

Ενδεικτική της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων είναι η πληροφορία ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, με τον κοινοτικό Επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημερώνει για την πρόοδο της διαδικασίας.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι αρχηγοί κάλεσαν στο Μαξίμου, αργά το βράδυ, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ η τελευταία εξέλιξη θέλει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, να ζητά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί του κειμένου της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα προβλέπεται μακρά. Λόγω της πολύωρης διαπραγμάτευσης αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα κληθεί να επικυρώσει την όποια συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, ενώ μέχρι νεωτέρας ισχύει κανονικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα