Κύπρος: 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια το κοίτασμα φυσικού αερίου, αξίας έως 90 δισ. δολαρίων

Στα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια εκτιμάται η ποσότητα των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ αξίας έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.


Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια. Σημειώνεται ότι με βάση την ακόλουθη διαδικασία θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μία γεώτρηση

τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος, ενώ εξήγγειλε την προετοιμασία και για νέες γεωτρήσεις σε άλλο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Μετά από μια περίοδο αναμονής βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων της Noble Energy», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και επόμενες γενεές. «Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «η ανεύρεση φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα συμβάλει στην ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και την κάλεσε να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες καθώς και να συμβάλει στην επανένωση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα