Κρίσιμες επαφές Παπαδήμου σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, ενώ η Γερμανία πιέζει για τις έγγραφες δεσμεύσεις

Στις Βρυξέλλες μετέβη τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής

του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα στις 12.45 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρόζο και στις 16.00 με τον κ. Ρομπάι. Η συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 10.30.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει ότι η γραπτή συναίνεση της ΝΔ είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι, όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης. Προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι το «αναξιοπρεπές».

Στη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο οι εκπρόσωποι της Τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, επανέφεραν το θέμα της υπογραφής.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεσμεύθηκε επαρκώς, με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κατ’ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το υπουργικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, η Τρόικα ολοκλήρωσε τις επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα, καθώς, μετά τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρατζαφέρης διαβεβαίωσε ότι θα κάνει αυτό που πρέπει, προκειμένου να λάβει η χώρα τα χρήματα της έκτης δόσης. «Θα κάνω αυτό που πρέπει για να πάρει η χώρα τα χρήματα της έκτης δόσης» δήλωσε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις και από το κόμμα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα