Κοντοπυράκης: «Ηταν μιας ώρας υπουργός και ήθελε να αλλάξει τα στοιχεία»!

Καταγγελίες σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου διατύπωσε ο πρώην γενικός γραμματέας  της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009.

Ο κ. Κοντοπυράκης καταγγέλλει «ωμή παρέμβαση» του κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία και μου ανήγγειλε ότι θα τα αλλάξει». Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Κοντοπυράκης έχει ποινικές ευθύνες και θα πρέπει να ασχοληθεί μαζί του η Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, σε

συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, ο Μ.Κοντοπυράκης αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γ.Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου του 2009, λέγοντας:

«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: ‘ Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Euro stat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρίου του 2009′. Μου είπε: ‘Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω’. Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Έμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η Real News, για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σενάρια σε απανωτές συσκέψεις που έλαβαν χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τα δύο σενάρια που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή κατά κύριο λόγο προέκυπτε από τα χρέη των νοσοκομείων, που στην πρώτη μεν περίπτωση έφταναν τα 2,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση τα 4,7 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στις 19 Οκτωβρίου, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στείλει στη Euro stat πρόβλεψη ελλείμματος στο 14,8%, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή και δύο ημέρες αργότερα, η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γ.Παπακωνσταντίνου στα όσα καταγγέλλει ο Μ.Κοντοπυράκης. Με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για βαρύτατες ποινικές ευθύνες του πρώην γενικού γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε τον κ. Κοντοπυράκη, ότι εν γνώση του έστειλε ψευδή στοιχεία και τώρα επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού. «’Έστειλε έλλειμμα 6% όταν την ίδια ώρα η ΤτΕ το έβγαζε 9%», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε γιατί όλοι κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για «μαγείρεμα» του ελλείμματος το 2009, όταν η ΝΔ είχε προβλέπει έλλειμμα 2%, το οποίο τελικά αποδείχθηκε 16%.

Σχολιάζοντας την κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα