Η πολιτική διάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους

Ειδικά για την Ελλάδα, ο ιαπωνικός οίκος Nomura εκτιμά ότι η κυβέρνηση «μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή»!

Τις πολιτικές πτυχές της επελαύνουσας κρίσης όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ουσιαστικά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, επιχειρεί να αποτυπώσει στην τελευταία έκθεσή της η ιαπωνική Nomura.

Στην έκθεση αποτυπώνεται η «μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας» και η οποία εκτιμάται από τους αναλυτές της Nomura ότι είναι ίσως ο πιο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία του στόχου

της απεμπλοκής της χώρας μας από την κρίση.

Ο αναλυτής του ιαπωνικού οίκου, Alastair Newton, που υπογράφει την έκθεση, εκφράζει την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις στο σύνολο της ευρωζώνης, λέγοντας μάλιστα πως αυτές είναι που θα παίξουν ρόλο-«κλειδί» στην εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Ελλάδα «είναι πολύ δύσκολο να πιάσει τους στόχους που της έχουν τεθεί από τα προγράμματα εξυγίανσης από ΔΝΤ και ΕΕ, ενώ η αβεβαιότητα αυξάνεται, καθώς οι ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή»!

Επισημαίνει δε, πως «τα βήματα της Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο φαίνεται ότι ακολουθεί η Πορτογαλία, ενώ και στην Ισπανία, πολλά θα κριθούν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου».

Πολιτικός ο προβληματισμός και για την Ιταλία, για την οποία επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ τέλος και για τη Γαλλία, «κλειδί» για τις εξελίξεις είναι οι προεδρικές εκλογές του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα