Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Από την έκβαση της ολοκλήρωσης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και, ασφαλώς, του Eurogroup της Τετάρτης θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, οι εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο, το πρόβλημα της κάλυψης του κενού εξουσίας στο κόμμα είναι

πιο φανερό από ποτέ και η επίλυσή του φαίνεται πως επισπεύδεται.

Ήδη, στο παρασκήνιο συζητείται έντονα η εξής φόρμουλα: να ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου ή το Πολιτικό Συμβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή του  νέου αρχηγού, η οποία θα γίνει  το αργότερο στην Εθνική Συνδιάσκεψη, που είναι προγραμματισμένη για τις 2-4 Μαρτίου. Αυτό θα συμβεί κατά παρέκκλιση της απόφασης για εκλογή του προέδρου από τη βάση στις 18 Μαρτίου.

Η Συνδιάσκεψη θα μετατραπεί σε έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα κάνει τις αναγκαίες  αλλαγές στο καταστατικό και θα αποκτήσει την αρμοδιότητα εκλογής του νέου προέδρου.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνεται, μετά τη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ δύο εκ των ενδιαφερομένων στελεχών για την αρχηγία -του Χάρη Καστανίδη και της Λούκας Κατσέλη. Η στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου και μιας μεγάλης πτέρυγας των «παπανδρεϊκών» στον Ευάγγελο Βενιζέλο διαμορφώνει συνθήκες δυναμικής υπέρ της υποβολής μόνο μίας υποψηφιότητας στη διαδικασία της διαδοχής και καθιστά πιο εύκολη την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την επιτάχυνση και την αλλαγή των διαδικασιών.

Σύμφωνα με όλες τις  ενδείξεις και πληροφορίες, εάν εκλεγεί ο κ. Βενιζέλος στην προεδρία του κόμματος, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αφού και το βασικό έργο του θα έχει τελειώσει και η νέα του ιδιότητα θα του επιβάλλει να μείνει εκτός υπουργείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα