«Επί ποδός πολέμου» η ΓΣΕΕ για το ενδεχόμενο δια νόμου κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού

Πιέσεις στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα ασκεί η κυβέρνηση, εν όψει της έλευσης της Τρόικας, προκειμένου, όπως διαμηνύεται, να μην οδηγηθεί στην επιλογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει τα συμπεράσματα του διαλόγου και θα διαμορφώσει ένα πακέτο για

την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας.

Το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλο, να μιλά για ακραία πράξη -κοινοβουλευτικά και συνταγματικά.

«Θεωρούμε ακραία πράξη -και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά- να επιβληθεί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική πράξη. Αν νομίζει ότι μπορεί κι ότι έχει την αντοχή και τη συνοχή αυτό το τριμερές σχήμα που στηρίζει την κυβέρνηση, να το κάνει, ας το κάνει» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα και προανήγγειλε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε πως η Τρόικα δεν έχει αναφερθεί σε κάτι τέτοιο. Η Τρόικα «λέει κάντε μια οριζόντια μείωση στο 13ο και 14ο μισθό. Ξέρετε γιατί. Γιατί δεν μπορείτε να παρέμβετε σε επιχειρήσεις, στις οποίες υπάρχουν αγκυλώσεις. Είναι πολύ μεγάλοι οι μισθοί που έρχονται από το παρελθόν, από τη δεκαετία του ’70 και του ’90» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία, όπως σημείωσε, έχει πέντε μονάδες υψηλότερη ανεργία από την Ελλάδα, παρά τους μικρότερους κατώτερους μισθούς που ισχύουν εκεί.

Τέλος, απέκλεισε το πάγωμα των αυξήσεων, λέγοντας ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν, όταν εκπνεύσει η σύμβαση. «Η σύμβαση είναι ένα ενιαίο σύνολο. Δεν μπορείς να ψωνίζεις αλά καρτ. Η σύμβαση ουσιαστικά εκπνέει την 1η Ιουλίου 2012 και έρχονται ένα χρόνο πρωθύστερα και ζητούν κάτι άλλο. Όταν θα συζητήσουμε τη νέα σύμβαση, θα τεθούν όλα επί τάπητος. Κατ’ αρχήν είμαστε άνθρωποι που το διάλογο δεν τον φοβόμαστε και καθόμαστε να συζητήσουμε τα πάντα. Συνεπώς, το επίδικο δεν είναι η αύξηση» είπε ο κ. Παναγόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι είχε στηρίξει τη συμφωνία για μείωση αποδοχών στον ΟΤΕ κατά 13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα