Εν μέσω έντασης η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα, με ονομαστική ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ,

τόσο επί της αρχής όσο και σε επιμέρους άρθρα. Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στην ψήφο των διαγραφέντων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βουλευτών, που θα αποτελέσει κριτήριο για την επιστροφή τους στα κόμματά τους.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά υποστήριξε ότι με το νέο οικονομικό πακέτο η Ελλάδα αποκτά ένα παράθυρο ευκαιρίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά με ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όλους όσους αντιτίθενται και, αντί, όπως είπε, να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, «αρκούνται στα κοσμικά επίθετα και τις κούφιες λέξεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το κόμμα του, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πρόσθεσε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνεται η επίπονη προσπάθεια για να καταστεί το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο.

Το ΚΚΕ δια του ειδικού αγορητή του, Νίκου Καραθανασόπουλου, κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνουν το έγκλημα τους εναντίον του ελληνικού λαού.

Κόντρα Σαχινίδη – Ροντούλη  στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της νέας δανειακής σύμβασης ένταση προκλήθηκε μεταξύ του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη οι οποίοι αντήλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς με αφορμή την καταγγελία του δεύτερου περί ύπαρξης «μυστικής και απόρρητης» συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας για τις εμπράγματες εγγυήσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Ροντούλης χαρακτήρισε «ψεύτη» τον κ. Σαχινίδη ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιας σύμβασης και κατέθεσε δημοσιεύματα και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Φινλανδικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και η Φιλανδή ομόλογός του υπογράφουν – όπως υποστηρίζει ο κ. Ροντούλης -  τις εγγυήσεις που ζητούσαν οι βορειο-ευρωπαίοι προκειμένου να συμμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Σαχινίδης επέμεινε  ότι «Δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας» και ανταπέδωσε τους χαρακτηρισμούς λέγοντας «Δεν είμαι ψεύτης εσείς είστε συκοφάντης. Με τις ασχήμιες σας προσβάλλετε το κοινοβούλιο».

Ο κ. Ροντούλης επανήλθε λέγοντας «Είστε τσάμπα μάγκας το κάνετε γιατί ξέρετε καλά ότι η συμφωνία είναι απόρρητη και μυστική» ενώ απαντώντας στον κ. Σωκράτη Ξυνίδη – ο οποίος εκτός μικροφώνου τον αποκάλεσε τραμπούκο – είπε «εσάς γομαρόμυγα σας τσίμπησε;»

Keywords
Τυχαία Θέματα