Εκτακτη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί

Στη Φρανκφούρτη πρόκειται να μεταβεί σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος προκειμένου, να έχει συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Νωρίτερα, Γάλλοι βουλευτές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ο κ. Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως ήταν

έτοιμος να πάει στη Γερμανία, επιδιώκοντας να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης που γίνονται εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι οι συνομιλίες «έχουν κολλήσει» στο ζήτημα της σχέσης του προσωρινού ταμείου διάσωσης (EFSF) με την ΕΚΤ.

Σε παρέμβασή του το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε ισχυρή συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής.

«Στη σύνοδο της Κυριακής, προφανώς περιμένουμε μια απάντηση, μια ισχυρή απάντηση, για την παροχή εγγυήσεων σε όλες της χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν οι ηγέτες θα λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για στήριξη της Ισπανίας μέσω του EFSF. Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πάντως πως δεν μπορεί να προκαταλάβει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με την Ισπανία. «Αυτό θα πρέπει να εξετασθεί από κοινού με τις ισπανικές αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα