Δεν αποκλείει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης η Κύπρος

Πιο κοντά στην αναζήτηση βοήθειας βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με όσα δηλώνει στους Financial Times, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της νήσου, Πανίκος Δημητριάδης, απηχώντας σχόλια που έκανε προχθές ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, την ώρα που η Κομισιόν χτυπά καμπανάκι, απαιτώντας άμεση δράση

για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας.


Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανισορροπίες θα καταστούν υπερβολικές, μια εξέλιξη που θα βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιπέτειες, με επίκεντρο την υποχρέωση της Λευκωσίας να υποβάλει ειδικό σχέδιο δράσης (action plan), με ξεκάθαρο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ότι «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» προς υλοποίηση των εφτά συστάσεων των Βρυξελλών.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για την αναβλητικότητά της να προχωρήσει σε μέτρα και ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος εάν από το 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβει στο 3%».

Μια δέσμευση που δόθηκε στις Βρυξέλλες από τον τέως υπουργό των Οικονομικών Κίκη Καζαμία, που δέχθηκε την προεδρική αμφισβήτηση στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης τύπου για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν εξήγησε ότι η κατεπείγουσα ανάγκη για μέτρα στην περίπτωση της Κύπρου έχει τριπλή αφετηρία:

1. «Το εύρος και το πεδίο των ανισορροπιών που διαπιστώθηκαν στην Κύπρο, όπως επίσης και οι ενδεχόμενες αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν την ανάγκη για μια συνολική ρύθμιση και μια αποφασιστική πολιτική δράση σε σταθερή βάση, επειγόντως», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της κυπριακής οικονομίας στο 2,5% ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

2. «Τη βαριά έκθεση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που, όπως ανέφερε, «έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στην κυπριακή οικονομία».
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, «η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης».

Η προθεσμία λήγει στο τέλος Ιουνίου για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και η Λευκωσία δεν αποκλείει προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης εάν δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια: «Υπάρχει ένα τελευταίο δίχτυ, το δίχτυ του EFSF, και εάν καταστεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθεί» ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης να γίνει με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα ή με δάνειο από άλλη χώρα.

Παράλληλα, ανέφερε, η Λευκωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές για παράταση της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου μέχρι τον Α

Keywords
Τυχαία Θέματα