Αρχίζει η αξιολόγηση της τρόικας

Αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας που καταφθάνουν στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία των ΔΕΚΟ και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα για την αποφασιστικότητα της να τηρήσει

τους στόχους του μνημονίου αλλά και να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ανακοίνωσε, χθες, την κατάργηση των ειδικών γραμματειών των υπουργείων και των αμειβόμενων επιτροπών, με στόχο τη μείωση των δαπανών. Παράλληλα, ως προς τη μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, την αύξηση του λόγου των αποχωρήσεων προς τις προσλήψεις, από το 5 προς 1 που ισχύει σήμερα, στο 10 προς 1, σε μια προσπάθεια η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου να έχει μια πιο ομαλή πορεία.

Ο κ. Σταϊκούρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχωνεύσεων των 60 Οργανισμών του Δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά με ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα σε αυτές. Τη θέση αυτή θα υποστηρίξουν, εκτός από τον πρωθυπουργό, και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που αρχίζουν στη Βουλή την Παρασκευή το απόγευμα.

Αύριο, Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με την Τρόικα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ την Παρασκευή αρχίζει ο μαραθώνιος των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η υποβολή των προτάσεων των υπουργών για τους τομείς που πρέπει να αναλάβουν και αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Επίσης, έτοιμα είναι και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις συγχωνεύσεις, την επανίδρυση ή και τις αλλαγές σε ονομασίες υπουργείων. Αύριο το πρωί, θα γίνει η ορκωμοσία του Γιάννη Στουρνάρα, ως υπουργού Οικονομικών, του Σίμου Κεδίκογλου ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και του Κώστα Τσιάρα, ως υφυπουργού Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα