Αποτυχία για την Ελλάδα προεξοφλεί το ΔΝΤ;

Στην «κόψη του ξυραφιού» η συνέχιση της στήριξης του Ταμείου προς τη χώρα μας

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, αν κρίνει κανείς από την τελευταία έκθεση του οργανισμού, η οποία δείχνει πως το Ταμείο έχει μάλλον… κουραστεί να ασχολείται με το ελληνικό ζήτημα.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της έκθεσης του ΔΝΤ, καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν

πολύ άσχημα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Το ΔΝΤ φαίνεται πως… αγωνίζεται ώστε να διατηρήσει έναν τόνο αισιοδοξίας στην αναφορά 231 σελίδων για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 174 εκατ. ευρώ, όσον αφορά την ικανότητα της Αθήνας να ανταπεξέλθει στο δύσκολο αυτό πρόγραμμα.

Στην εκτενή ανάλυσή του σχετικά με την έκθεση του Ταμείου, ο Peter Spiegel των Financial Times, σημειώνει ότι εν λόγω αναφορά αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά, καθώς αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να αναγκάσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν το δεύτερο ελληνικό πακέτο, αυτός είναι το ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά δεν δίστασε να «τραβήξει από την πρίζα» το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ στις αρχές του 2011, όταν έγινε σαφές ότι το πρόγραμμα δεν δούλευε.

Χωρίς αυτές τις περικοπές το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι δεν θα αυξήσει τη συνεισφορά του στο πακέτο διάσωσης. «Η αναγνώριση και όπου είναι δυνατόν η θέσπιση αυτών των νέων μέτρων, αποτελεί απαίτηση ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη έκθεση προόδου και να συνεχιστεί η οικονομική στήριξης από το Ταμείο», καθίσταται σαφές στην έκθεση.

Σε μια τέτοια εξέλιξη η Αθήνα θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, είτε να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης. Η έκθεση, μάλιστα, φαίνεται πως προετοιμάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες για κάτι τέτοιο, σημειώνουν οι FT.

Χτυπάει «καμπανάκια» το Ταμείο

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της έκθεσης , το ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα τα πράγματα να πάνε πολύ άσχημα για την Ελλάδα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γι αυτό οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια νέα χρεοκοπία.

Το ΔΝΤ στηρίζεται σε φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά πάνω απ’ όλα τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Όλες αυτές οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν θα «δοκιμάσουν» τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και την πολιτική βούληση για ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα. Ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για υποχωρήσεις.

Στην περίπτωση που υπάρξει αργή πρόοδος στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής ή αποτυχία της οικονομίας να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις, η ολοκλήρωση των εκθέσεων για την Ελλάδα μπορεί να απαιτεί επιπλέον στήριξη προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους , με ακόμη δυσμενέστερους όρους ή μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Γι’ αυτό τα μέλη της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθούν σε μια τέτοια εξέλιξη και να παράσχουν νέες 

Keywords
Τυχαία Θέματα