Αποσκίρτησε στρατηγός της Δημοκρατικής Φρουράς της Συρίας

Πλήγμα για τον Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς ο αποστάτης ήταν έμπιστός του και παιδικός του φίλος…

Ο Μάναφ Τλας, ανώτατος αξιωματικός της Συρίας, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Άσαντ και παιδικός φίλος του προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, αποσκίρτησε εδώ και τρεις ημέρες, εγκατέλειψε τη Συρία και κατευθύνεται προς το Παρίσι, σύμφωνα με πηγές του συριακού καθεστώτος.

Γιος του στρατηγού Μούσταφα Τλας, πρώην υπουργού Άμυνας και στενού φίλου του Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του Μπασάρ,

ήταν μέλος της συριακής νομενκλατούρας.

Ο Τλας κατάγεται από τη Ραστάν της επαρχίας Χομς, που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, είναι σουνίτης και υπήρξε παιδικός φίλος του σημερινού προέδρου της Συρίας.

Στρατηγός στη Δημοκρατική Φρουρά, επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που είναι επιφορτισμένο με την προστασία του καθεστώτος, είχε τεθεί στο περιθώριο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, διότι είχε κριθεί αναξιόπιστος, σύμφωνα με πηγή του καθεστώτος της Δαμασκού.

Στη συνέχεια ηγήθηκε αποστολών μεσολάβησης ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντικαθεστωτικούς στη Ραστάν και την Ντεράα, χωρίς επιτυχία. Εδώ και μήνες ζούσε στη Δαμασκό, φορούσε πολιτικά και είχε αφήσει μακριά μαλλιά και γένια.

Σύμφωνα με άλλη πηγή στη Δαμασκό, η διάρρηξη των σχέσεών του με το καθεστώς επήλθε το Φεβρουάριο ή Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη συνοικία Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς, οπότε και αρνήθηκε να τεθεί επικεφαλής της μονάδας, που είχε επιφορτισθεί με την ανακατάληψη της περιοχής.

Η οικογένειά του βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό. Ο εξάδελφός του, ο Αμπντέλ Ραζάκ Τλας, είναι ο διοικητής της Ταξιαρχίας Φαρούκ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που αποτελείται εν μέρει από αποστάτες του συριακού στρατού.

«Εάν η αποσκίρτηση του Μανάφ Τλας επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί οδυνηρό πλήγμα για το καθεστώς και τους κύκλους του καθεστώτος, διότι ήταν άνθρωπος της οικογένειας Άσαντ» δήλωσε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα