Αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση της φρεγάτας «Σαλαμίς» στη Λιβύη

Στις 20:30 περίπου, συμφώνως με τον ως τώρα προγραμματισμό, αναμένεται να φτάσει η φρεγάτα του Στόλου «Σαλαμίς» στο λιμάνι της Τριπόλεως στη Λιβύη και να αρχίσει την επιβίβαση των περίπου 200 ως τώρα ατόμων, οι χώρες των οποίων έχουν ζητήσει και παρακαλέσει την Αθήνα, να παραλάβει τους πολίτες τους το Ελληνικό πολεμικό.

Ο όλος συντονισμός της επιχειρήσεως τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το

επιχειρησιακό σκέλος το έχει το ΓΕΕΘΑ, διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου.

Συνολικά θα μεταφερθούν με την φρεγάτα περίπου 70 Ελληνες πολίτες και οι επτά διπλωματικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας, 10 έως 15 Κύπριοι, 80 Κινέζοι και άλλοι περίπου 10 Βρετανοί και Μαλτέζοι πολίτες.

Το πλοίο δεν θα δέσει σε κάποιο λιμάνι, αλλά θα πλησιάσει και θα αγκυροβολήσει όσο πιο κοντά γίνεται στις ακτές, ενώ, οι Ελληνες θα μεταφερθούν στο πλοίο με φουσκωτά σκάφη.

Στη φρεγάτα «Σαλαμίς» επιβαίνουν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των διπλωματών και των υπαλλήλων της πρεσβείας.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στο Δ. Αβραμόπουλο και τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, καθώς τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από Κινέζους.

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει συνεχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός εκείνων που ζητάνε να φύγουν από την Λιβύη, όντας εγκλωβισμένοι.

Μετά το «Σαλαμίς» που απέπλευσε για τη Λιβύη και δεύτερο πλοίο του Στόλου αποπλέει από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας με τον ίδιο προορισμό. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Προμηθέας» για συνοδευτική υποστήριξη.

Στο μεταξύ, περίπου 500 Κινέζοι κάτοικοι Λιβύης ναύλωσαν το ελληνικό επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, προκειμένου να πλεύσει στην περιοχή και να τους παραλάβει.

Keywords
Τυχαία Θέματα