Άμεσα 1,65 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά… μας βάζει «χέρι» η Λαγκάρντ για τις μεταρρυθμίσεις

Με συστάσεις προς την Αθήνα για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνόδευσε η Κριστίν Λαγκάρντ την απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ να εγκρίνει το δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας στήριξης της Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί και δεν υπάρχουν περιθώρια

για αποκλίσεις», υπογραμμίζοντας ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του, παράλληλα με την ευρεία υποστήριξή του από τον ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, «είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικές, με ένα μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους και ένα μη κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα».

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από το Ταμείο, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, παραμένοντας στην Ευρωζώνη».

«Η επιτυχής διαδικασία ανταλλαγής του χρέους, η ελάφρυνση του χρέους και η μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, καθώς και η δέσμευση των μεγάλων ελληνικών πολιτικών κομμάτων στους στόχους του προγράμματος, παρέχουν σημαντικές πολιτικές διαβεβαιώσεις για το νέο πρόγραμμα» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων, τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι «προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι «τολμηρά μέτρα για την αγορά εργασίας θα παίξουν κρίσιμο ρόλο» και «θα συμπληρωθούν από μέτρα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών προϊόντων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «μια σημαντική περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη, προκειμένου να θέσει το χρέος σε διατηρήσιμη καθοδική τροχιά. «Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 θα απαιτήσει δύσκολες πολιτικές και περικοπές στις κρατικές δαπάνες, καθώς και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» σημείωσε.

Πριν από τις δηλώσεις Λαγκάρντ, το ΔΣ του ΔΝΤ έδωσε το «πράσινο φως» στο δάνειο, ύψους 28 δισ. ευρώ, ανακοινώνοντας πως είναι άμεσα διαθέσιμα προς εκταμίευση 1,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι 19,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο στήριξης από κοινού με την Ευρωζώνη, ύψους 130 δισ. ευρώ, έως το 2014 και επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ το 2015, όταν δηλαδή θα έχει λήξει το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Ταμείο ανέφερε ότι ακύρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο είχε εγκριθεί το Μάιο του 2010. Τα 20,3 δισ. ευρ

Keywords
Τυχαία Θέματα