Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο: «Τα βρίσκουν» κυβέρνηση – πιστωτές για το PSI

Αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων (PSI) εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές ότι υπάρχει σύγκλιση κυβέρνησης και πιστωτών σε συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης

του ελληνικού χρέους.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι η αποδοχή των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για «κούρεμα» κατά 50% επί της ονομαστικής αξίας του χρέους ύψους έως 206 δισ. ευρώ, που κατέχουν οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό γίνει, τότε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το υπόλοιπο 50% η Ελλάδα θα προτείνει πρόωρη εξόφληση, που θα αντιστοιχεί στο 15% και νέα ομόλογα, που θα αντιστοιχούν στο 35%.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, οι ομολογιούχοι έχουν καταθέσει νέα πρόταση, που προβλέπει τα νέα ομόλογα να ξεκινούν με κουπόνι 4%, που θα ισχύει για τα πρώτα τρία κρίσιμα χρόνια και θα κλιμακώνεται στο 4,5% για την επόμενη πενταετία (έως το 2020) και στο 5% για το υπόλοιπο της διάρκειας του δανείου.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσουν στις 16 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, αν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα οριζόντιων περικοπών.

Προβληματισμένος, τέλος, εμφανίστηκε για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δεδομένης της επενδυτικής «άπνοιας».

Keywords
Τυχαία Θέματα