Αφού μας… έσωσαν, μας την «λένε»: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, εκτιμά ο Σαρκοζί

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί την κρίση, αλλά και τη θέση του ότι ήταν λάθος που η χώρα μπήκε εξ αρχής στο ευρώ, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη-διάγγελμά του στους Γάλλους μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ελλάδα εντάχθηκε με στοιχεία που ήταν ανακριβή. Η Αθήνα

δεν ήταν έτοιμη» το 2001, είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, υπό τις προϋποθέσεις ότι «θα κάνει προσπάθειες, θα δουλέψει και οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους».

Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «αν δεν καταλήγαμε σε μια απόφαση, δεν θα βούλιαζε μόνο η Ευρώπη, αλλά ο κόσμος όλος με το απίστευτο, και πέρα από κάθε φαντασία γεγονός, τη χρεοκοπία μιας χώρας, της Ελλάδας».

«Η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Εάν αφήσουμε ένα μέλος της να καταστραφεί τι μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το ευρώ είναι η καρδιά της Ευρώπης και αν αυτό «είχε εκραγεί, θα είχε εκραγεί ολόκληρη η Ευρώπη».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είχε 200 δισ. χρέος στις τράπεζες, τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει και, αν χρεοκοπούσε, το τραπεζικό της σύστημα θα κατέρρεε. «Υπήρχε ο κίνδυνος «χιονοστιβάδας» για ολόκληρη την ευρωζώνη. Στόχος επομένως ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κάνουν πολλές προσπάθειες, τέτοιες όμως που θα τους επιτρέψουν να πληρώσουν τα χρέη τους» εξήγησε.

Επισήμανε μάλιστα ότι από εδώ και στο εξής η Ευρώπη θα μεριμνήσει για όλα και, όπως είπε, «με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ομάδα ειδικών θα βρίσκεται στη χώρα, για να ελέγχει ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση ή ήταν ακόμα ένα «μπάλωμα», ο Γάλλος πρόεδρος παρατήρησε: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Θα πρέπει με σεμνότητα να πούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε έναν καινούργιο κόσμο, όπου τα σημεία αναφοράς, οι ιδέες, οι συνθήκες αλλάζουν ανά πάσα στιγμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα