Moody’s: Αυξημένη η πιθανότητα ελληνικής εξόδου από το ευρώ

Αυξημένη έκρινε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναλύτρια της Moody’s, ωστόσο η εγκατάλειψη της ευρωζώνης από την χώρα μας, δεν συνιστά το βασικό σενάριο για τον οίκο αξιολόγησης.

«Η πιθανότητα (μιας εξόδου) έχει αυξηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό» από τις αρχές του χρόνου, δηλώνει στο Reuters η αναλύτρια Σάρα Κάρλσον, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο οίκος δεν θεωρεί πιθανό να φύγουν άλλες χώρες από την ευρωζώνη.

Παράλληλα, η Moody’s

υποβάθμισε σήμερα από «σταθερή» σε «αρνητική» (negative outlook) την προοπτική της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, λόγω της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» σε σχέση με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και λόγω μιας ενδεχόμενη ελληνικής έξοδος από το ευρώ.

H Γερμανία και οι λοιπές χώρες που βαθμολογούνται με ‘Aaa’ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν την στήριξή τους προς τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Αναπόφευκτα, το βάρος αυτής της στήριξης, θα πέσει κυρίως στους «αριστούχους» της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να υποβαθμίσει την προοπτική των εν λόγω χωρών.

Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε με ψυχραιμία στην υποβάθμιση υπενθυμίζοντας τη σταθερότητα της γερμανική οικονομίας. Θεωρεί θετικό ότι ο οίκος Moody´s αναγνωρίζει τα δυνατά σημεία της γερμανικής οικονομίας και εξακολουθεί να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα με Aaa. Η υποβάθμιση των προοπτικών λαμβάνεται υπόψη από τη Γερμανία.

Αυτό όμως που απουσιάζει από την αξιολόγηση, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είναι οι προοπτικές σταθεροποίησης: «Η Ευρωζώνη έχει λάβει σειρά μέτρων, τα οποία οδηγούν στην μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έμμεσα χαρακτηρίζει την αξιολόγησης του οίκου Moody´s ως μονόπλευρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με την οικονομική και δημοσιονομική της πολιτική η Γερμανία θα παραμείνει ένα σίγουρο λιμάνι και παράγοντας σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Από κοινού με τους εταίρους της η Γερμανία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατόν η κρίση χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα