Bloomberg: Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «έδιωχνε» τους Έλληνες εφοπλιστές από τη χώρα τους!

Στο αγαπημένο του «σπορ» της κινδυνολογίας επιδίδεται εκ νέου το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο, σε σχετικό του ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία και προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του για φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών, εκείνοι θα εγκαταλείψουν τη χώρα!

Όπως σημειώνει το πρακτορείο στο δημοσίευμά του, οι  Έλληνες πλοιοκτήτες όχι μόνο έβγαλαν

περισσότερα από  175 δισ. δολάρια αφορολόγητα μέσα σε δέκα χρόνια, αλλά λένε και ότι θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, εάν η νέα κυβέρνηση καταργήσει τη φορολογική απαλλαγή τους,«διακινδυνεύοντας και 60.000 θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, 762 Έλληνες εφοπλιστές δεν καταβάλλουν φόρο για τα κέρδη που φέρνουν στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι νόμο που ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα  από το 1967. Κάποιοι εφοπλιστές μάλιστα, μιλώντας στο Bloomberg, δεν δείχνουν να… συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση της Ελλάδας.

«Η ναυτιλία είναι μία υπεράκτια βιομηχανία και κάθε πράξη εναντίον της είναι σαν να πυροβολείς το πόδι σου» δηλώνει ο Τεντ Πετρόπουλος, ιδρυτής της Petrofin Research. Ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της DryShips, λέει ότι είναι «εντελώς αδιάφορος» για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογική απαλλαγή. «Εγώ δεν ανησυχώ καθόλου» δηλώνει. «Το εταιρικό μου γραφείο μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο, κι έτσι θα χάσουν ένα ποσοστό του ΑΕΠ».

«Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες, που έχουν ένα βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλο τον κόσμο, «θα σε φορολογήσω». Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα» δηλώνει ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ακόμα ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, εκτιμά ότι «η φορολογική αντιμετώπιση των εφοπλιστών στην Ελλάδα» δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από τις αντίστοιχες άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία, η Μάλτα ή η Κύπρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕ (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών) και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα εμβάσματα των εφοπλιστών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 15,4 δισ. ευρώ το 2010, ενώ την προηγούμενη δεκαετία συνολικά έφτασαν τα 140 δισ. ευρώ.

Σκοπίμως ή μη, πάντως, το αμερικανικό πρακτορείο ουδεμία αναφορά έχει στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βενιάμη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι, παρά τα όσα ακούγονται, οι εφοπλιστές θα πορευθούν με τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή…

Keywords
Τυχαία Θέματα