Ζοφερές οι προοπτικές για τους άνεργους νέους, λέει ο ILO

09:59 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ζοφερές είναι οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια ανά το παγκόσμιο για τους άνεργους νέους, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ (ILO), η οποία και καλεί όλες τις χώρες να λάβουν συντονισμένα δράση προς αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η ανεργία αυξήθηκε ανά το παγκόσμιο το 2012 εν μέσω οικονομικής ανασφάλειας και ανεπαρκών πολιτικών που εμπόδισαν γενικά τις προσλήψεις, σύμφωνα με νέα

έκθεση του ILO, στην οποία προστίθεται ότι οι νέοι ήταν η πιο ευάλωτη ομάδα έναντι στην αυξανόμενη έλλειψη θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Οργάνωσης στην έκθεσή της Παγκόσμιες Τάσεις Εργασίας που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι παρά την θετική τάση της μείωσης της ανεργίας κατά τα δύο τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ανέργων ανά το παγκόσμιο αυξήθηκε κατά 4,2 εκ. το 2012 με ζοφερές προοπτικές για περαιτέρω αύξηση το 2013.

«Μια αβέβαια οικονομική προοπτική και η ανεπάρκεια πολιτικής προς αντιμετώπισή της, έχει αποδυναμώσει τη συνολική ζήτηση, συγκρατώντας τις επενδύσεις και τις προσλήψεις», αναφέρει ο επικεφαλής του ILO Γκι Ράιντερ.

Προσθέτει ότι «αυτό έχει επιμηκύνει την ύφεση στην αγορά εργασίας πολλών χωρών, μειώνοντας την δημιουργία θέσεων εργασίας και αυξάνοντας την διάρκεια της ανεργία ακόμη και σε κάποιες χώρες που πιο πριν είχαν χαμηλή ανεργία και δυναμικές αγορές εργασίας».

Συγκεκριμένα, η έκθεση ξεχωρίζει ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης ανεργίας – η οποία επηρεάζει ήδη πάνω από 197 εκ. ανθρώπους στον κόσμο – στους νέους, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν ζωτικές επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες καθώς η διάρκεια της ανεργίας τους συνεχίζει να αυξάνεται.

«Πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας απαιτούν δεξιότητες, τις οποίες δεν έχουν αυτοί που ψάχνουν για εργασία», επιβεβαίωσε ο κ. Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον ILO, περίπου 35% των άνεργων νέων σε αναπτυγμένες οικονομίες είναι άνεργοι για έξι μήνες ή περισσότερο – μία απουσία από την αγορά εργασίας που επηρεάζει άμεσα τις μακροπρόθεσμες επαγγελματικές προοπτικές τους καθώς οι δεξιότητές τους επιδεινώνονται. Την ίδια ώρα, άλλοι αποθαρρύνονται και αφήνουν πίσω τους παντελώς την αγορά εργασίας.

Με περίπου 74 εκ. άτομα στην ηλικιακή ομάδα 15 με 24 να είναι άνεργοι στον κόσμο, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό ανεργίας 12,4% για αυτή την ομάδα, οι προοπτικές εργασίας για τους νεαρότερους εργαζόμενους στον κόσμο φαίνεται να είναι ολοένα και πιο ζοφερές, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμανε επίσης ότι οι περιφερειακές διαφορές στην ανεργία των νέων πιθανόν να είναι έντονες με την κατάσταση να αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς στα επόμενα πέντε χρόνια στις αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή θα συνεχιστεί η αύξηση της ανεργίας στους νέους.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι εναπόκειται στα διεθνή κέντρα λήψεως αποφάσεων αν βρουν μια συντονισμένη απάντηση που θα αντιστρέψει την κατάσταση καλώντας τις Κυβερνήσεις να εισαγάγουν συντονισμένα δραστηριότητες επανεκπαίδευσης για να βοηθήσουν τους νέους να γεφυρώσουν το κενό δεξιοτήτων τους που προκαλείται από μεγάλα διαστήματα ανεργίας.

«Η παγκόσμια φύση της κρίσης σημαίνει ότι οι χώρες δεν μπορούν να επιλύσουν τις επιπτώσεις της από μόνες τους και λαμβάνοντας μόνο εγχώρια μέτρα», είπε ο επικεφαλής του ILO.

Η έκθεση καλεί συγκεκριμένα αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν να δραστηριοποιηθούν σε τρείς καίριους τομείς για αυτή τη γενιά εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επενδύσεων σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο παραμένουν επιφυλακτικά τα ιδιωτικά κεφάλαια, της αντιμετώπισης των αυξανόμενων προβλημάτων αντιστοιχίας στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων επανεκπαίδευσης και κατάρτισης εκ νέου και της επικέντρωσης σε δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα