Ζημιές εκατομμυρίων για τις Κυπριακές Αερογραμμές

12:12 1/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ζημιά 32,1 εκατομμύρια ευρώ, μετά τη φορολογία, ανακοίνωσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) για το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με ζημιά 29,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΑ, η αύξηση της ζημιάς της περιόδου οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των εσόδων από μεταφορά επιβατών και φορτίου κατά 19,2 εκατομμύρια ευρώ ή 21,2%, από 90,6 εκατομμύρια ευρώ σε 71,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η ζημιά από εργασίες αυξήθηκε κατά

3,9 εκ. ευρώ, σε 33,8 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με 29,9 εκ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αναφέρουν οι ΚΑ.

Η εταιρεία αναφέρει ότι “προβλέποντας τη μειωμένη ζήτηση λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που επηρεάζουν τις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, μείωσε τις προσφερόμενες θέσεις στην αγορά” που είχε σαν αποτέλεσμα “τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που συνδέονται άμεσα με τις προσφερόμενες θέσεις, όπως είναι τα τέλη διαδρομής, προσγείωσης, εξυπηρέτησης επιβατών και τα καύσιμα”.

“Κατά συνέπεια, οι χιλιομετρικές θέσεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012 ήταν μειωμένες κατά 20,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι χιλιομετρικοί επιβάτες σημείωσαν μείωση 24,8%” αναφέρει και προσθέτει ότι “ο αριθμός των επί πληρωμή επιβατών κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 75 χιλιάδες περίπου και ο συντελεστής επιβατικής πληρότητας σημείωσε πτώση από 67,3% σε 63,8% κατά την υπό εξέταση περίοδο”.

Μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στα έξοδα προσωπικού, συντήρησης αεροσκαφών και επισκευής μηχανών και στο κόστος λειτουργικών μισθώσεων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τις ΚΑ, συνολικά, οι μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα του Συγκροτήματος, που περιλαμβάνουν τόσο το κόστος πωλήσεων όσο και τα διοικητικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποζημιώσεων σε πλεονάζον προσωπικό) ήταν 17,5 εκ. ευρώ ή 14,3%, από 122,4 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε 104,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Προσθέτουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 περιλαμβάνει το μη επαναλαμβανόμενο έξοδο των 9,0 εκ. ευρώ που αφορά αποζημιώσεις σε υπαλλήλους που αποχώρησαν από την Εταιρεία λόγω πλεονασμού μέσα στα πλαίσια του σχεδίου δράσης, το οποίο καταρτίστηκε από την εταιρεία με σκοπό να διασφαλίσει την επιβίωσή της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2011 περιλαμβάνει άλλα έσοδα ύψους 10,9 εκ. ευρώ που αφορούν στο μη επαναλαμβανόμενο όφελος από την ανταλλαγή χρονοθυρίδων στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου μεταξύ της Εταιρείας και της Virgin Atlantic Airways καθώς και του κέρδους από την πώληση ενός αεροσκάφους Α320-200 και μιας εφεδρικής μηχανής αεροσκαφών, σε σύγκριση με άλλα έξοδα ύψους 0,3 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 που αφορούν κυρίως σε έξοδα πώλησης αεροσκαφών.

Αναφορικά με τις προοπτικές του, οι ΚΑ αναφέρουν ότι “λειτουργούν σε ένα πολύ ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον” και “οι μελλοντικές επιδόσεις του Συγκροτήματ

Keywords
Τυχαία Θέματα