ΥΠΟΙΚ: Αιτήσεις για το Σχέδιο Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα

11:45 5/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι κυκλοφόρησαν τα έντυπα αιτήσεων σε σχέση με το σχέδιο Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα για το 2014, με την τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, όπως σημειώνει, να είναι η 30η Απριλίου του 2014.

“Δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια/προϋποθέσεις που αναφέρονται στο έντυπο της αίτησης. Το όριο φτώχειας για μονήρη νοικοκυριό

είναι €10.324 και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού σε €15.486 (για δύο άτομα) κ.ο.κ.”, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνει ότι “για σκοπούς παροχής επιδόματος το 2014, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ.13/2/2014, το όριο φτώχειας και οι σχετικές πρόνοιες του Σχεδίου παραμένουν ως ίσχυσαν πέρσι”.

Στα πλαίσια των προνοιών του Σχεδίου, εκείνο που διαφοροποιείται, σε σχέση με πέρσι, είναι η αναπροσαρμογή του έτους των εισοδημάτων, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, εξηγώνοντας ότι “ενώ πέρσι, ίσχυαν τα εισοδήματα του 2012, δηλαδή του προηγούμενου έτους της πληρωμής του επιδόματος, για το 2014 θα ισχύουν, αντίστοιχα, τα εισοδήματα και συντάξεις του 2013 και για νέους συνταξιούχους του τρέχοντος έτους, δηλαδή 2014″.

Αναφέρει επίσης ότι για κάθε νοικοκυριό συνταξιούχων υποβάλλεται μόνο μία αίτηση και σημειώνει ότι “αυτοί που είναι ήδη λήπτες του επιδόματος και δεν έχουν άλλα εισοδήματα, πλην αυτών που είναι δηλωμένα στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση”.

Όσοι λήπτες, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, έχουν εξαρτώμενα φοιτητές/στρατιώτες/τέκνα ανίκανα για αυτοσυντήρηση, πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές βεβαιώσεις για το 2013 – 2014 μαζί με τα στοιχεία ταυτότητάς τους.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μόνον:

α) Αυτοί που πληρούν τα σχετικά κριτήρια και δεν έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το 2013.

β) Αυτοί που έχουν εισοδήματα το 2013 από αδήλωτη εργασία ή άλλες πηγές π.χ. ενοίκια, σύνταξη εξωτερικού, σύνταξη από Επαγγελματικό Σχέδιο στην Κύπρο, τόκους/μερίσματα, και Κ.Ο.Α.Π., μαζί με τις σχετικές βεβαιώσεις.

γ) Νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που αποκτούν σύνταξη εντός του α΄ εξαμήνου του 2014. Είναι απαραίτητες οι βεβαιώσεις εργοδότη με τις ακάθαρτες αποδοχές ή αναλυτική κατάσταση Αποδοχών Ασφαλιστικού λογαριασμού από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Επιπλέον, αναφέρει ότι συνεχίζεται η παροχή του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα στα πλαίσια του υφιστάμενου Σχεδίου ενίσχυσης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το Φεβρουάριο καταβλήθηκε το επίδομα σ΄ αυτούς που πήραν επίδομα τον Ιανουάριο και άλλους αιτητές των οποίων οι αιτήσεις εξετάστηκαν μέχρι 7/2/2014 και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα