Υποχώρηση κερδών της Coca – Cola 3Ε κατά 25% στα 109 εκατ. το α’ εξάμηνο

11:12 22/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα 109 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της Coca – Cola 3Ε κατά το α’ εξάμηνο του 2012 καταγράφοντας πτώση 25% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο εξάμηνο. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις, αυξήθηκαν κατά 1% το πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 3,43 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2% στα 1.011 εκατομμύρια κιβώτια. Στις αναδυόμενες αγορές ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές υποχώρησε 5% και 4% αντίστοιχα.

Οι προοπτικές

Στο δεύτερο εξάμηνο του

έτους η Coca – Cola Hellenic αναμένει τη συνέχιση των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών στις περισσότερες από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, γεγονός που αντανακλά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη. Απόρροια όλων αυτών αναμένεται ότι θα είναι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2012 σε κάποιες από τις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ουγγαρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Όσον αφορά το κόστος πρώτων υλών, η εταιρία αναφέρει ότι η εικόνα βαίνει βελτιούμενη κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του PET. Στο πλαίσιο αυτό αναμένει το κόστος πρώτων υλών ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση να αυξηθεί σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, σε ετήσια βάση, λόγω των τιμών της ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένει τα κέρδη από τη βελτίωση αυτή να αντισταθμιστούν πλήρως από τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην υποτίμηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και στον αντίκτυπο που έχει η κρίση της ευρωζώνης στα νομίσματα κάποιων από τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές της. Αναμένει η εφαρμογή της στρατηγικής αύξησης των εσόδων να αντισταθμίσει πλήρως την αύξηση στο συνολικό κόστος των πρώτων υλών σε απόλυτες τιμές.
Βασική προτεραιότητα της Coca – Cola Hellenic είναι η αύξηση των μεριδίων τόσο σε όγκο όσο και σε αξία στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών, στην κατηγορία του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού και στην κατηγορία των ποτών ενέργειας, με τα έσοδα να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο όγκος πωλήσεων.
Ο όμιλος αναμένει έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ για το 2012, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις για 50 εκατ. Συνεπώς, τα συνολικά οφέλη από τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται το 2012 και από αυτές που υλοποιήθηκαν το 2011 υπολογίζει ότι θα φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 40 εκατ. προηγουμένως. Τα αναμενόμενα οφέλη σε ετησιοποιημένη βάση από το 2013 και εξής αναμένεται να αυξηθούν από 35 εκατ. σε 70 εκατ.
Ο κ. Δημήτρης Λόης, διευθύνων σύμβουλος της Coca – Cola Hellenic, δήλωσε:

«Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένουμε υποχώρηση των πιέσεων που ασκεί το κόστος πρώτων υλών, αν και περιμένουμε ολόκληρο σχεδόν το όφελος να αντισταθμιστεί από τις αυξανόμενες πιέσεις των δυσμενών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για ενίσχυση της θέσης μας στην αγορά και παράλληλα

Keywords
Τυχαία Θέματα