Υπό πίεση για χαλάρωση λιτότητας ο Τζορτζ Όσμπορν

15:17 20/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εντείνονται οι πιέσεις επί του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν να αλλάξει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει, μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι Sky News ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια του Βρετανού υπουργού που περιλαμβάνουν

αυξήσεις φόρων και περικοπές στις δαπάνες «θα έπρεπε να επανεξεταστούν».

Ο κ. Λίπτον είπε χαρακτηριστικά ότι η θέση του Ταμείου είναι σαφής. «Η βρετανική οικονομία αποδεικνύεται πιο αδύναμη από τις προβλέψεις, άρα ο ρυθμός προσαρμογής θα έπρεπε να επανεξεταστεί».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως η άποψη του Ταμείου για τη Βρετανία είναι γνωστή και ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα έχουν επιδεινωθεί, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποίησε πως ο κ. Όσμπορν «παίζει με τη φωτιά» επιμένοντας στην αυστηρή λιτότητα.

Εξάλλου, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο Καναδός Μαρκ Κάρνεϊ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το καλοκαίρι, χαρακτήρισε τη Βρετανία «μια χώρα σε κρίση», συγκρίνοντάς την με την ευρωζώνη και την Ιαπωνία.

Ο οίκος Fitch, ακολουθώντας πρότερη κίνηση του οίκου Moody’s, αφαίρεσε μέσα στην εβδομάδα το τριπλό Α της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της βρετανικής οικονομίας επικαλούμενος την πιο αδύναμη οικονομική και δημοσιονομική προοπτική της.

Keywords
Τυχαία Θέματα