Υπάρχει σαφής και ορατή απειλή για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ

17:03 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν είναι δυνατό να εθελοτυφλούμε για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση διότι στις μέρες μας υπάρχει σαφής και ορατή απειλή για αυτήν όπως και για τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφελείας, απειλή η οποία έχει να κάμει με τη φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζεται ο ρόλος και η αποστολή αυτών των οργανισμών, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Σε χαιρετισμό του στη σημερινή Ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟΡΙΚ

με θέμα «Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση στην εποχή της οικονομικής κρίσης», ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι«δεν είναι δυνατό να αναμένει κάποιος στήριξη και αναβάθμιση τους όταν η πρόθεση που καταγράφεται στα μνημόνια και τις συμφωνίες τους δεν είναι η ομαλή λειτουργία τους αλλά η κατάργηση τους, προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «με αυτή τη φιλοσοφία φαίνεται δυστυχώς να ερωτοτροπεί και η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου, έχοντας ως άλλοθι τις προσταγές της Τρόικας για σκληρή λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις».

Διερωτήθηκε «τι άλλο από αμφισβήτηση και υπόσκαψη του ρόλου της δημόσιας τηλεόρασης μπορεί να είναι οι απειλές του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου από εκπομπή του ίδιου του ΡΙΚ για απολύσεις προσωπικού στο ΡΙΚ, για αποκοπή των διαφημίσεων και αποκλεισμό του ΡΙΚ από τη διεκδίκηση ψηφιακής πλατφόρμας προς όφελος πάλι των ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε πως «θέλω να τονίσω με το πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα μας βρει αντιμέτωπους οποιαδήποτε προσπάθεια για αμφισβήτηση ή υπόσκαψη του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας».

Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε από θέση αρχής, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια κοινωνικά ισορροπημένη, αναπτυξιακή πορεία η οποία να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας και όχι στις προτεραιότητες της Τρόικας και του μεγάλου κεφαλαίου, διατηρώντας όμως το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα των Ημικρατικών Οργανισμών της Κύπρου ως εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης αλλά και κοινωνικής συνοχής».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει ενόσω η χώρα μας είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων, πολιτικών ύφεσης των Μνημονίων που επέβαλε και θα συνεχίσει να επιβάλλει η Τρόικα».

Ανέφερε πως «με βάση και την εμπειρία των άλλων χωρών που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν προγράμματα της Τρόικας, θεωρούμε ότι μόνο με απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο και έξω από το πλαίσιο της Τρόικα, μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες προς το καλύτερο και να υπάρξει προοπτική για το αύριο».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «στηρίζουμε τους εργαζομένους στο ΡΙΚ και την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν από λανθασμένους τρόπους διοίκησης και λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων όπως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια».

Όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, «για πρώτη φορά έγινε σοβαρή και μεθοδευμένη προσπάθεια για εξορθολογισμό των εργασιακών σχέσεων και αντιμετώπιση του φαινομένου των ποικίλων κατηγοριών και ασαφών καθεστώτων και πάρθηκαν σοβαρά μέτρα περισυλλογής τα οποία σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγικότητας επέτρεψαν στο ΡΙΚ να αντεπεξέλθει με τα πολύ μειωμένα κονδύλια που ενέκρινε η Βουλή τα δύο τελευταία χρόνια και να αναβαθμίσει σε αρκετές περιπτώσεις τα προγράμματά του».

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλυση της ΕΡΤ πριν μερικές εβδομάδες, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτή την αυταρχική απόφαση και συντάχθηκε με τους εργαζομένους της ΕΡΤ και όσους αγωνίζονται στο πλάι τους, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι και αγώνας των κύπριων εργαζομένων ενάντια στην αυθαιρεσία και την ασυδοσία».

Η ΠΕΟ, είπε ο Γενικός της Γραμματέας, «διαχρονικά και σταθερά στηρίζει το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αυτό παρά το γεγονός ότι για πολλά πέτρινα χρόνια, η συνδικαλιστική παρουσία της ΠΕΟ μέσα στο ΡΙΚ ήταν υπό διωγμό και απαγόρευση».

«Αυτό το εξοργιστικό γεγονός της ημετεροκρατίας και των διακρίσεων λόγω πολιτικών φρονημάτων ποτέ δεν θόλωσε την κρίση μας και δεν μας οδήγησε σε απόκλιση από τις θέσεις αρχής που πάντα υπερασπιζόμαστε έτσι για μας συνεχίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση να αποτελεί περιουσία του λαού η οποία προορίζεται να διασφαλίζει την πολυφωνία και την δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ενημέρωση. Προορίζεται να είναι πυλώνας δημοκρατίας σε μια ευνομούμενη πολιτεία», είπε καταλήγοντας ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα