ΥΠΑΜ: Δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα

14:17 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων είναι να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά στον ενεργειακό μας πλούτο και αυτό κάνουμε, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, σχολιάζοντας την παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικο’θ “Princess” από τουρκική φρεγάτα.

Ο κ.Φωτίου, ο οποίος το πρωί πραγματοποίησε επίσκεψη στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Rampage, που ναυλοχεί στο λιμάνι Λεμεσού, διευκρίνισε πως δεν επρόκειτο για καταδίωξη του νορβηγικού σκάφους, αλλά για παρενόχληση του και σημείωσε πως σήμερα θα γίνουν

όλες οι απαραίτητες καταγγελίες δια μέσου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας αποτελούν μέρος της στρατηγικής της, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι “μέσα από τις απειλές, μέσα από τις προκλήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στη περιοχή”, ενώ επανέλαβε ότι “δεν θ` ακολουθήσουμε αυτά τα παιχνίδια των Τούρκων”.

Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, υπέδειξε ο κ. Φωτίου, “είναι να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο και τους υλοποιούμε, γι αυτό το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους είναι ότι δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε μέσα από αυτές τις προκλήσεις και απειλές να σταματήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί”.

Σημείωσε παράλληλα πως η σημερινή παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού, καθώς και άλλων πολεμικών πλοίων της Γαλλίας και της Αγγλίας στο λιμάνι της Λεμεσού, ενισχύει το στόχο για δημιουργία μιας ομπρέλας ενεργειακής ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε ότι ο ρόλος της Κύπρου συνεχώς αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά και τόνισε ότι δεν τυχαίο ότι τον ερχόμενο Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Στο αμερικανικό πλοίο υποδέχθηκαν τον Υπουργό Άμυνας ο Επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Andrew J. Schofer και στρατιωτικοί ακόλουθοι, ενώ η ξενάγηση έγινε από τον κυβερνήτη του αντιτορπιλικού, Dave Stoner.

Keywords
Τυχαία Θέματα