ΥΠΑΜ: H διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού δεν αποτελεί επ’ ουδενί ευκαιρία επίρριψης ευθυνών

11:10 19/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά η διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού δεν αποτελεί επ’ ουδενί ευκαιρία επίρριψης ευθυνών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Μάρκου Δράκου,. στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στον Άγιος Δομέτιο)

.Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, έχουμε υποχρέωση να παραθέσουμε τα γεγονότα και τις απόψεις μας στον διεθνή παράγοντα και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι που να ασκηθούν οι δέουσες πιέσεις προς την

Άγκυρα, τον ρυθμιστή των εξελίξεων στο κυπριακό.

Ο Υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πως «η διαχρονική τουρκική αδιαλλαξία κλονίζει συθέμελα τον επιδιωκόμενο εποικοδομητικό διάλογο. Τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων, δεν εξυπηρετούν καμία πλευρά. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην κατάληξη σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει επιτέλους την ομαλή και αρμονική συμβίωση του λαού μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή στάση, παραμένει σταθερή και πως η επανένωση και η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αποτελεί διεκδίκηση για όλους τους Κυπρίους. Στηρίζουμε έντονα την πεποίθηση ότι, οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου μπορούν να συνυπάρξουν σε μια κοινή πατρίδα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αντιπαλότητα, είπε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε πως τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου αποτελούν καταγεγραμμένες αρχές λύσεις που δίνουν ξεκάθαρη απάντηση σε όσους επιθυμούν τη διχοτόμηση της πατρίδας μας. «Σε αυτά στηριζόμαστε και με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, διακηρύττουμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση από την μία κυριαρχία, την μία ιθαγένεια και την μία διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.», υπογράμμισε.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο για να σημειώσει πως αυτό σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύουν τις πιθανότητες άρσης της αδικίας, η οποία επί σαράντα συναπτά έτη, συντελείται σε βάρος του λαού μας.

«Παραμερίζοντας κάθε απαισιόδοξη τάση, έχοντας απορρίψει κάθε επιλογή συνθηκολόγησης σε θέματα που αφορούν στην κρατική μας κυριαρχία, επιδιώκουμε την άμεση εκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με σαφή επιδίωξη την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Πρέπει να γίνει διεθνώς αντιληπτό το γεγονός ότι, ο κυπριακός λαός δεν καθίσταται παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά απαιτεί, διεκδικεί και μάχεται για κάθε νόμιμο και δίκαιο κεκτημένο του», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε πως «για να αντιμετωπίσουμε το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ενίσχυση των ηθικών μας αντιστάσεων».

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την κατάπτωση των αρχών και αξιών μας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο, εμφάνισης και υποτροπής διχαστικών συμπεριφορών και παλαιοκομματικών δράσεων. Αν θέλουμε επιτυχή κατάληξη στα όποια μικρά και μεγάλα μας απασχολούν ως λαό, πρέπει να εργαστούμε σοβαρά και συλλογικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως με κατάλληλα στοχευμένο προγραμματισμό, μπορούμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, δημιουργώντας ταυτοχρόνως συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για το λαό μας.

«Είναι καιρός όμως και για μας, να ακολουθήσουμε κοινή πορεία για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες μελλοντικές προκλήσεις με σθένος και παρρησία. Όπως ακριβώς έκαναν και οι αγωνιστές της λευτεριάς, τα παλικάρια της ΕΟΚΑ. Όπως έπραξε ο αλησμόνητος Μάρκος Δράκος, ο οποίος με τον ηρωικό του θάνατο, άρδευσε με άλικο διαχρονικό αίμα το δέντρο της λευτεριάς», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα