Υπ. Υγείας: Δεν θα μεταφέρω κονδύλια από παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάλυψη υπερωριών

16:55 23/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν είναι διατεθειμένος να μεταφέρει κονδύλια, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας για το 2014, τα οποία προορίζονται για παροχή ιατρικών υπηρεσιών για την κάλυψη υπερωριακής απασχόλησης.

«Αν η εξοικονόμηση πόρων αφορούσε στο να δώσουμε στον Κύπριο ασθενή μια καλύτερη ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτό να είσαστε σίγουροι ότι θα υιοθετείτο πάραυτα. Να μεταφέρω όμως κονδύλια από παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάλυψη υπερωριακής απασχόλησης δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς

του Υπουργείου Υγείας» τόνισε, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου την οποία παρέθεσε σήμερα με αφορμή χτεσινές δηλώσεις της Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ Μάρως Κοντού για το θέμα των υπερωριών στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Παράλληλα ο κ. Πετρίδης διεμήνυσε προς την ΠΑΣΥΚΙ ότι αν οι προτάσεις της είναι αυτές οι οποίες υπεβλήθηκαν προφορικά, στο πλαίσιο των δηλώσεων της κ. Κοντού, τότε το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να τις υιοθετήσει.

Στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας ο Υπουργός Υγείας παρέπεμψε στις ετήσιες εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας, η οποία, όπως είπε, διαχρονικά εντοπίζει αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης των ιατρών του Δημοσίου.

Υπενθύμισε ότι η Γενική Ελέγκτρια, στις εκθέσεις της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το όλο σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και κενά, με αποτέλεσμα η υπερωριακή αποζημίωση που καταβάλλεται, να μην είναι δυνατό να τεκμηριώνεται σε όλες τις περιπτώσεις, παρέχοντας την ευχέρεια για εκμετάλλευση. Συνεπώς το σύστημα δεν διασφαλίζει την επιβεβαίωση της αναγκαιότητας για υπερωριακή απασχόληση του ιατρικού προσωπικού.

Παράλληλα και πάντα σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η Γενική Ελέγκτρια κάνει λόγο για αδυναμία επιβεβαίωσης του χρόνου υπερωριακής απασχόλησης καθώς «παρατηρήθηκε ότι δεν τυγχάνουν εφαρμογής από το ιατρικό προσωπικό οι Διατάξεις του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού που διέπουν τον έλεγχο του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας (χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία)».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η Γενική Ελέγκτρια εντοπίζει ακόμη υποβολή αιτημάτων για υπερωριακή αποζημίωση μεγάλου αριθμού ωρών και ότι παρατηρούνται περιπτώσεις όπου ιατροί υποβάλλουν αίτημα για υπερωριακή αποζημίωση για μεγάλο αριθμό ωρών, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τις 14 ώρες πραγματικής εργασίας την ημέρα, πέραν του κανονικού ωραρίου.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην πειθαρχική έρευνα για διαπίστωση του ενδεχόμενου διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος, μετά από καταγγελίες για κατάχρηση συστήματος, η οποία ωστόσο, όπως ανέφερε, διακόπηκε από τη Γενική Εισαγγελία λόγω διαπιστώσεων σε ό,τι αφορά κενά, πρακτικές και διαδικασίες του συστήματος.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως πέραν των εκθέσεων της Γενικής Ελέγκτριας, όπου γίνονται εισηγήσεις για επαναξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης, στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε με την Τρόικα, υπάρχει σχετική πρόνοια για επαναξιολόγηση όλων των υφιστάμενων συστημάτων υπερωριακής αποζημίωσης του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας.

Εξήγησε πως το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου 2013 διαπραγματεύσεις με τις Συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών για επαναξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος με σκοπό την εισαγωγή ενός συστήματος το οποίο να εξυπηρετεί πρωτίστως τους ασθενείς, να είναι δίκαιο προς το ιατρικό προσωπικό που προσφέρει τις υπηρεσίες του και να εξαλείψει τυχόν αδυναμίες ελέγχου που υπήρχαν στο υφιστάμενο σύστημα.

Εξήγησε ακόμη πως με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είχε συμφωνηθεί το κατ΄ αρχή πλαίσιο εργασίας, το οποίο συμπεριλάμβανε την μέθοδο αποζημίωσης και την ομαδοποίηση/κατηγοριοποίηση των διαφόρων ειδικοτήτων. «Επίσης, το αίτημα των Συντεχνιών για πιστή εφαρμογή των προνοιών του ‘περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας του 2002 Νόμου’ έγινε αποδεκτό και λήφθηκε σοβαρά υπόψη στην διαμόρφωση, τόσο του τελικού προσχεδίου συμφωνίας όσο και κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου ωρών αποζημίωσης».

Σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των Συντεχνιών είχαν ενημερωθεί από τις πρώτες συναντήσεις ότι το ποσό που περιλαμβανόταν στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας για το 2014 ήταν συγκεκριμένο και το Υπουργείο Υγείας θα κυμαινόταν σ΄ αυτά τα πλαίσια, ο Πέτρος Πετρίδης υπέδειξε ότι οι Συντεχνίες, παρά την αρχική τους ένσταση, αποδέχθηκαν την θέση του Υπουργείου Υγείας και δήλωσαν ότι σε περίπτωση μη οικονομικής σύγκλισης θα αποτείνονταν οι ίδιες απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η ΠΑΣΥΚΙ, προσκόμιζε σε κάθε συνεδρία και νέα αιτήματα/προτάσεις οι οποίες, όπως δήλωσε, κατά την πλειοψηφία τους υιοθετούνταν από το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνονται στο προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο, με την σύμφωνη γνώμη των Συντεχνιών, στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Μετά λύπης μου όμως παρατηρώ ότι, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει το θέμα προς το Υπουργείο Οικονομικών για συζήτηση, εντούτοις η ΠΑΣΥΚΙ προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα και λανθασμένες εντυπώσεις» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΥΚΙ αναφορικά με προτεινόμενο σχέδιο για εξοικονομήσεις από τους άλλους τομείς Δημόσιας Υγείας, δεν έχουν υποβληθεί γραπτώς στο Υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε προς την ΠΑΣΥΚΙ ότι αν οι προτάσεις της είναι αυτές οι οποίες υπεβλήθηκαν προφορικά τότε το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να τις υιοθετήσει.

«Αν η εξοικονόμηση πόρων αφορούσε στο να δώσουμε στον Κύπριο ασθενή μια καλύτερη ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτό να είσαστε σίγουροι ότι θα υιοθετείτο πάραυτα. Να μεταφέρω όμως κονδύλια από παροχή ιατρικών υπηρεσιών για κάλυψη υπερωριακής απασχόλησης δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας» τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης επέκρινε μάλιστα τις Συντεχνίες των γιατρών ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων άλλαζαν διαρκώς θέσεις σε σχέση με την ομαδοποίηση/κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων και το διαχωρισμό σε συχνές και μη συχνές κλήσεις.

«Συνεπώς υπάρχει ανακολουθία στο τι ζητούν οι ίδιοι και τι επιδιώκουν» είπε, εξηγώντας πως στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ξεκαθάρισε προς τις Συντεχνίες ότι το Υπουργείο Υγείας έχει κατανείμει το κονδύλι που αναλογεί στον προϋπολογισμό του για το 2014 και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα από πλευράς Υπουργείου Υγείας για περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού του.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση στο κονδύλι των υπερωριών για το 2014 ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι από κάτι περισσότερο από 8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το κονδύλι για τις υπερωρίες το 2013 μειώνεται στα 6,5 εκατομμύρια για το 2014.

Ξεκαθάρισε τέλος πως αν υπάρχει η οποιαδήποτε πιθανότητα διαφοροποίησης των κονδυλίων τότε αυτό δεν εξαρτάται από το Υπουργείο Υγείας αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα