Υπ. Συγκοινωνιών: «Να γίνει σωστή προετοιμασία στο Κυπριακό»

16:40 20/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αποφασιστικότητα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράστηκε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα της αποφασιστικότητας της ε/κ πλευράς για μια σωστά προετοιμασμένη επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Πρόσθεσε ότι “το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να προχωρήσει σε μια ψύχραιμη αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό, και με νηφαλιότητα και διαλογική διάθεση να σχεδιάσει

μια νέα συνολική στρατηγική, που θα ενσωματώνει όλα τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργεί η πολιτική ρευστότητα στην περιοχή μας αλλά και ο εντοπισμός σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”.

Σε χαιρετισμό του στη συνεστίαση των προσφύγων της κατεχόμενης Έγκωμης Αμμοχώστου, ο κ. Μητσόπουλος διαβεβαίωσε για την προσήλωση της πολιτείας στη συνέχιση του αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που να αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

“Οφείλουμε συλλογικά και οργανωμένα να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις συνομιλίες και απερίφραστα να στείλουμε το ηχηρό μας μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση χωρίς οριστική και τελεσίδικη άρση των αποτελεσμάτων της παρανομίας και της τουρκικής κατοχής και χωρίς συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αξίες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “είναι λυπηρό γιατί ήδη η Άγκυρα επιβεβαιώνει την αρνητική της διάθεση, αφού εμφανίζεται να απορρίπτει την πρόταση της ε/κ πλευράς για την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου, και υποτιμά με τη στάση της αυτή την αποφασιστική ώθηση, που θα μπορούσε να δώσει στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού η προοπτική επιστροφής της πόλης του Ευαγόρα στους νομίμους κατοίκους της”.

Είπε, επίσης, ότι “σήμερα ο τόπος μας διέρχεται για άλλη μια φορά από μια σκληρή δοκιμασία”, σημειώνοντας ότι “η αδυσώπητη κρισιμότητα των καιρών όμως επιτάσσει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ορθώσουμε και πάλι το ανάστημα και το φρόνημά μας”.

“Οφείλουμε να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας και δημιουργικά και ενωτικά να διαμορφώσουμε τη θέση και τον ρόλο μας στον σύγχρονο κόσμο διεκδικώντας το μέλλον που μας αξίζει. Οφείλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες δράσης και να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι σε προκλήσεις, κινδύνους και απειλές. Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σεμνότητας αλλά και αξιοπρέπειας ότι δε θα λυγίσουμε και δεν θα καμφθούμε, μέχρι τελικά να νικήσουμε”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα