Υπ. Συγκοινωνιών: Δεν νομιμοποιούνται οι απεργίες των οδηγών λεωφορείων

13:26 31/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην καταβολή 4 εκ. ευρώ προς τους οργανισμούς συγκοινωνιών των κατά τόπους επαρχιών για την πληρωμή των οδηγών λεωφορείων, προχώρησε σήμερα το πρωί το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, σύμφωνα με τον Υπουργό Ευθύμιο Φλουρέντζου.

Ερωτηθείς το πρωί από δημοσιογράφους για την 24ωρη παγκύπρια απεργία

που προγραμματίζουν για αύριο, Τετάρτη, οι οδηγοί των λεωφορείων, ο κ. Φλουρλέντζου είπε ότι από σήμερα το πρωί εμβάζονται στους λογαριασμούς των εταιρειών ποσά συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό «είναι υπεραρκετό για να πληρωθούν οι οποιοσδήποτε υποχρεώσεις προς τους οδηγούς των λεωφορείων».

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός είπε ότι τα ποσά κατανέμονται σε 710 χιλ. ευρώ για τη Λευκωσία, 1,5 εκ. ευρώ για τη Λεμεσό, 250 χιλ. ευρώ για την Πάφο και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στις δύο άλλες εταιρείες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός εξέφρασε τη γνώμη ότι οι οδηγοί δεν νομιμοποιούνται να κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που καταβάλλονται τα χρήματα.

Εξάλλου, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών κινείται στα πλαίσια της σύμβασης που έχει υπογραφεί μαζί με τις ανάδοχες εταιρείες, η οποία διέπεται από συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κανονισμό, με συγκεκριμένη ερμηνεία

Συμπλήρωσε ότι οι εταιρείες λεωφορείων επικεντρώνονται σε μια ερμηνεία της σύμβασης, ασκώντας παράλληλα πιέσεις μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών των λεωφορείων.

Είπε ότι το Υπουργείο έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών και εξέφρασε ετοιμότητα να συνδράμει με επιπρόσθετα μέτρα, στα πλαίσια πάντα της σύμβασης.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν μέχρι τώρα στις εταιρείες, για ενίσχυση της ρευστότητάς τους, πληρώθηκαν στη βάση της σύμβασης και συμπλήρωσε ότι αναμένει από πλευράς των λεωφορειούχων κατάσταση εισροών και εκροών.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι εφόσον διαπιστωθεί πού έγκειται το πρόβλημα ρευστότητας, μέσω της κατάστασης πληρωμών, τότε το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα συζητήσει με τις ανάδοχες εταιρείες και θα προχωρήσει τις διαδικασίες για ενίσχυση της ρευστότητας «μέσα από αλλαγή του τρόπου πληρωμής, αλλά και του ποσοστού πληρωμής».

Συμπλήρωσε ότι από την υπογραφή της σύμβασης μεσολάβησαν 19 μήνες και πλέον «γνωρίζουμε με στοιχεία που βρισκόμαστε» και «προσαρμόζουμε τη σύμβαση με βάση τα στοιχεία, τα οποία έχουμε», σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις που προβλέπονται.

Ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι από την πλευρά τους, οι ανάδοχες εταιρείες ζητούν «εύλογο κέρδος πάνω στο απασχολούμενο κεφάλαιο» και συμπλήρωσε ότι, παρά τη διαφωνία, το Υπουργείο θα αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας το πράσινο φως για την απόδοση εύλογου κέρδους.

«Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να πούμε ότι θα δώσουμε εύλογο κέρδος επί ολοκλήρου του απασχολούμενου κεφαλαίου», όταν αυτό αποπληρώνεται, συν τους τόκους, ουσιαστικά από το κράτος, κατέληξε ο Υπουργός,

Keywords
Τυχαία Θέματα