Υπ. Γεωργίας: Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα Ευρωπαϊκά Ταμεία

10:22 2/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για να υπάρξει πλήρης απορρόφηση κονδυλίων, να ενισχυθεί και να ανακουφιστεί ο αγροτικός κόσμος, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε ομιλία του σε δημόσια συζήτηση με τους γεωργούς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε στη Σωτήρα.

Η συζήτηση είχε θέμα «Η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε, Νέες προσεγγίσεις για καινοτομία και ανάπτυξη» και αφορούσε παράλληλα την προετοιμασία των αγροτών για την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2014 – 2020. Η εκδήλωση διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Σωτήρας, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τους Δήμους Σωτήρας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Αγίας Νάπας.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους δύσκολους καιρούς που περνά η Κύπρος λόγω της οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε ότι «επιθυμία και προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και η ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τόσο στη συνέχιση υλοποίησης του Προγράμματος 2007-2013 καθώς και στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων για τον πρώτο και δεύτερο πυλώνα για τη χώρα μας κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Στόχος μας συνέχισε «είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των εργαλείων πολιτικής που προσφέρονται μέσα από τους κανονισμούς και ο σχεδιασμός πολιτικής με τρόπο που αυτή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου μας και να προωθήσει στο μέγιστο βαθμό την ανάπτυξη. Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και η βελτίωση τόσο του εισοδήματος του όσο και του βιοτικού επιπέδου στην ύπαιθρο μέσα από την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, πάντα λαμβάνοντας υπόψη την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Σε Δελτίο Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο αναφέρεται ότι εκτός από τον Υπουργό Γεωργίας μίλησαν στους αγρότες και απάντησαν σε ερωτήσεις τους, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Δρ. Αντρούλλα Γεωργίου και ο Συντονιστής Πολιτικής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γιώργος Μαθιουδάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο Γεωργίας φαίνεται αποφασισμένο να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την απορρόφηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και ως πρωταρχικό στόχο θέτει την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου.

Αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με γεωργούς, ο κ. Τάκκας εξήρε το έργο του Υπουργείου Γεωργίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για την ευκαιρία που δόθηκε στον αγροτικό κόσμο της επαρχίας Αμμοχώστου να ενημερωθεί για την Αναθεωρημένη Αγροτική Πολιτική.

Είπε ακόμα ότι «το Υπουργείο Γεωργίας δείχνει αποφασισμένο να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την απορρόφηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, και ως πρωταρχικό στόχο θέτει την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα