Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις στην ΕΕ για το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν

16:38 4/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πολιτικές «οικογένειες» της κεντροδεξιάς, των σοσιαλιστών, της αριστεράς και των οικολόγων ξεκίνησαν τις εσωτερικές διεργασίες τους, προκειμένου να επιλέξουν η καθεμιά τον υποψήφιό της που θα διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν από την 1η Νοεμβρίου 2014.

Αν και ο σημερινός Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, μια ανανέωση της θητείας του για τρίτη φορά συγκεντρώνει μηδαμινές ελπίδες.

Με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα κληθούν να επιλέξουν το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν

οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Ευρωβουλή, δηλαδή το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 25 Μαϊου 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής καλείται μέσα στους επόμενους μήνες να επιλέξει τον υποψήφιό της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν στην προεδρία της Κομισιόν το πρόσωπο που θα προταθεί.

Η πολιτική ομάδα των σοσιαλιστών φαίνεται να καταλήγει στην υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου της Ευρωβουλής, Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή του προτεινόμενου υποψηφίου στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Φεβρουάριο του 2014.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο Συνέδριο που θα πραγματοποιήσει στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου 2014. Τα πρώτα ονόματα υποψηφιοτήτων που έχουν κυκλοφορήσει στον Τύπο είναι του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Έντα Κένι, της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βιβιάν Ρέντινγκ (Λουξεμβούργο) και του Γάλλου Επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες πιο ισχυρές.

Η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό της τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ τα δύο πρώτα ονόματα που κυκλοφόρησαν είναι του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και σημερινού προέδρου της ομάδας Γκι Φέρχοφσταντ και του απερχόμενου υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

Η ομάδα των Πρασίνων θα επιλέξει τον υποψήφιό της στις 28 Ιανουαρίου με τα ονόματα που ακούγονται να είναι αυτά της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Ρεβέκα Χάρμς και του Γάλλου συναδέλφου της, γνωστού ακτιβιστή Ζοζέ Μποβέ.

Τέλος η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα επιλέξει τον υποψήφιό της τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν πέσει ονόματα στο τραπέζι.

Η επιλογή του νέου Προέδρου της Κομισιόν θα γίνει από τους Ευρωπαίους ηγέτες με ομοφωνία, πιθανότατα τον προσεχή Ιούνιο, ενώ θα αναλάβει καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα