Βυθίζεται περισσότερο η οικονομία, εκτιμά η ΕΔΕΚ

18:04 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας, της μη έγκαιρης λήψης μέτρων και της παρατεταμένης αβεβαιότητας που διαβρώνει το επιχειρηματικό κλίμα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Κ.Σ ΕΔΕΚ.

«Δυστυχώς οι ανησυχίες μας για αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα επιβεβαιώνονται κάνοντας το στόχο της Κυβέρνησης για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ για το 2012 πολύ αισιόδοξο», γράφει στην ανακοίνωσή της

η ΕΔΕΚ.

Οπως συμπληρώνει, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ το έλλειμμα των πρώτων εννέα μηνών του 2012 έφτασε το 3,27% του ΑΕΠ και είναι μεγαλύτερο από το περσινό της αντίστοιχης περιόδου, αποδεικνύοντας ότι η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις.

«Αν η πορεία του ελλείμματος είναι παρόμοια τους υπόλοιπους μήνες, τότε γίνεται κατανοητό ότι για το 2012 ίσως ξεπεράσει το 6,3% που καταγράφηκε για ολόκληρο το 2011» προστίθεται.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή του οικονομικού κλίματος το Μάιο του 2001. «Οι ώρες για την οικονομία είναι κρίσιμες. Χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανεργίας, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και ο Κύπριος πολίτης αναζητεί την προοπτική εξόδου από την κρίση. Τα αποθέματα ρευστότητας της Κυβέρνησης εξαντλούνται, κάνοντας δυστυχώς ακόμη πιο ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα» συμπληρώνει η ΕΔΕΚ.

Αναφέρει επίσης πως απαιτείται σοβαρότητα, τεκμηριωμένες απόψεις, σωστή και διεκδικητική διαπραγμάτευση με την Τρόικα και πως παρ’ όλες τις σοβαρότατες ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διεκδικώντας την άμεση χρηματοδότηση τους από το Μηχανισμό, ώστε να αποτελέσουν και πάλι μοχλό ανάπτυξης.

Η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις της ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Κυβέρνησης, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης. «Για το Κίνημα είναι ξεκάθαρο ότι τα οποιαδήποτε μέτρα δεν μπορούν να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να μην προστατεύουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ θα πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά και στα μέτρα ανάπτυξης για να υπάρξουν προοπτικές εξόδου από την κρίση» αναφέρεται, με την ΕΔΕΚ να προσθέτει τέλος ότι «πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Τρόικα ενώ απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τέτοιο τρόπο ώστε να επισπευτούν τα οφέλη, ειδικότερα μετά τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα