Βουλή – Προϋπολογισμός 2013: Αισιοδοξία για το μέλλον εξέφρασε ο Ν. Παπαδόπουλος

20:31 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αισιοδοξία για το μέλλον της Κύπρου εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην ήπια αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και στην υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεπεία του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

“Παρά

του ότι εκτιμώ ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν να γίνουν καλύτερα, είμαι παράλληλα αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί βλέπω κάποια θετικά σημεία”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε ομιλία του στη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν την Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε ότι “σίγουρα” ευθύνονται η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διοικήσεις των τραπεζών που διέπραξαν μέγα στρατηγικό σφάλμα όταν επένδυσαν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι, ο συνεργατισμός για τις δικές του αδυναμίες, προσθέτοντας όμως ότι “φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης και τόλμης στο να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις όταν έπρεπε”.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις που ακούγονται ότι μετά τη δανειακή σύμβαση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να φτάσει στο 140% του ΑΕΠ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος θα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στο κόσμο. “Μόνο η Ζιμπάπουε, η Ιαπωνία και η Ελλάδα θα έχουν μεγαλύτερο χρέος από εμάς… Αυτό είναι το μέγεθος του προβλήματος μας”, είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέλαβε τη διακυβέρνηση ενώ η Κύπρος παρουσίαζε δημοσιονομικό πλεόνασμα και δημόσιο χρέος 48% του ΑΕΠ, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι “η Κύπρος δεν ήταν Ελλάδα οικονομικά, έγινε Ελλάδα μέσα από εγκληματικά λάθη”.

“Υποτίμησα την ικανότητα του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια να καταστρέψουν μέσα σε πέντε χρόνια ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου και το τραπεζικό της σύστημα”, είπε.

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, “πρέπει να δαπανούμε λιγότερα απ’ όσα παράγουμε ως οικονομία, για να αποπληρώνουμε τα χρέη μας και να επενδύουμε στις μελλοντικές γενιές. Ανάπτυξη με δανεικά δεν είναι ανάπτυξη”.

“Ήρθε λοιπόν η στιγμή να κοιτάξουμε τα δικά μας προβλήματα στα μάτια και να προχωρήσουμε μπροστά, γιατί έτσι θα τα αντιμετωπίσουμε, όχι με αναποφασιστικότητα και απραξία, αλλά με τόλμη και θάρρος, όπως κάμνουμε πάντα ως λαός στα δύσκολα”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε: “ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει καταφέρει να ξεπεράσει και χειρότερα. Από τα τσαντίρια της προσφυγιάς, έκτισε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα