Βουλγαρία: Στο 31,2% του ΑΕΠ το ποσοστό της “σκιώδους” οικονομίας

11:42 8/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο 31,2% του ΑΕΠ ή στο ποσό των 12,9 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ποσοστό της “σκιώδους” οικονομίας το 2013 στη Βουλγαρία, σύμφωνα με μελέτη της Visa Europe. Σε σύγκριση με τη μελέτη που εκπονήθηκε το 2011, το μερίδιο της “σκιώδους” οικονομίας συρρικνώνεται, καθώς πριν από δύο χρόνια αντιστοιχούσε στο 33% του βουλγαρικού ΑΕΠ.

Η

“σκιώδης” οικονομία στην Ευρώπη αντιστοιχεί σε 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ ή το 18,5% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Φρέντριχ Σνάϊντερ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Γιόχανες Κέπλερ (Johannes Kepler) στο Λιντς της Αυστρίας και την εταιρεία A.T. Kearney, σε 31 ευρωπαϊκά κράτη η “σκιώδης” οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μείωσης για δέκατο συνεχόμενο χρόνο.

Η “σκιώδης” οικονομία τροφοδοτείται από την αδήλωτη εργασία και τα αδήλωτα εισοδήματα, τονίζεται – μεταξύ άλλων – στη μελέτη.

Το 2013, στη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Εσθονία η “σκιώδης” οικονομία θα ξεπεράσει το 30% του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μερίδιο στη “σκιώδη” οικονομία κατέχουν τομείς όπως οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο, η μεταποίηση, ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα