Βοήθεια από ξένους εμπειρογνώμονες προτείνει το ΔΗΚΟ για να επέλθει κάθαρση

18:28 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πλαισίωση των ερευνών για την οικονομία με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς θεωρεί πως η διαδικασία της κάθαρσης και της τιμωρίας είναι πολύπλοκη και δύσκολη, και η διαφθορά και η διαπλοκή πολύ βαθιά ριζωμένη και οργανωμένη.

Όπως ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, χωρίς να αμφισβητούνται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, το κόμμα του κρίνει πως θα ήταν υποστηρικτικό προς το έργο τους η πλαισίωση

τους από ξένους εμπειρογνώμονες, από χώρες οι οποίες έχουν πείρα στη διαχείριση τέτοιων σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων.

“Θεωρούμε ότι, ναι, ξένοι εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτή την ώρα τις δικές μας ομάδες, είτε στην Εισαγγελία είτε στην Αστυνομία, και υπάρχουν χώρες που έχουν ζήσει αυτά που ζούμε, πολύ πριν από εμάς”, είπε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας ότι “έχουν και την τεχνογνωσία και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να διαλευκάνουν αυτές τις περιπτώσεις το συντομότερο δυνατό, γιατί η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι και σωστή, φυσικά, αλλά και γρήγορη, ώστε να ικανοποιείται και το λαϊκό αίσθημα”.

Ερωτηθείς τί είναι αυτό που οδηγεί το ΔΗΚΟ να προτείνει σήμερα κάτι τέτοιο, ο κ. Βότσης είπε πως, “βλέποντας καθημερινά το τί ακριβώς συμβαίνει, παρακολουθώντας τις διάφορες καταθέσεις που γίνονται στις ερευνητικές επιτροπές, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτή η διαπλοκή, αυτή η κατάσταση η οποία τόσα χρόνια έτρωγε από τον ίδιο τον κόσμο, είναι βαθιά ριζωμένη και θεωρούμε ότι το εγχείρημα να την ξεριζώσουμε δεν είναι ίσως τόσο απλό”.

Έκανε, επίσης, λόγο για διαπλοκή και διαφθορά που φθάνει τα επίπεδα του επαγγελματισμού, και πως “εκεί και όπου τα κόμματα είναι μέρος της διαπλοκής, να πληρώσουν, γιατί κανένας δεν πρέπει να μείνει απ` έξω”.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, λέγοντας πως, πέραν του τελικού ποσοστού κουρέματος στις καταθέσεις, αυτό που προέχει είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της τράπεζας, την κεφαλαιακή της επάρκεια, αλλά που κυρίως θα της δίνει τα εχέγγυα για να μπορέσει ξανά να διαδραματίσει το ρόλο της ως πνεύμονας ανάπτυξης της οικονομίας.

Όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Συνεργατισμό, ο κ. Βότσης εξέφρασε την ανησυχία του από τα διάφορα σενάρια που κάνουν λόγο για επιτόκια 9 και 10% επί του 1,5 δισ. που θα λάβει από το πακέτο στήριξης, διαμηνύοντας πως ένα τέτοιο ποσοστό είναι απαράδεκτο και θα στραγγαλίσει τον Συνεργατισμό αντί να τον σώσει.

“Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση του έργου του Συνεργατισμού και που να τον καθιστά πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό, έτοιμο να μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις των καιρών”, είπε και συμπλήρωσε πως το ΔΗΚΟ επιθυμεί μια συμφωνία η οποία να εξυπηρετεί τον Συνεργατισμό και την οικονομία του τόπου ευρύτερα και όχι μια συμφωνία που θα δυσκολεύει τη βιωσιμότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα