Βενιζέλος: Στόχος ένα νέο, ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ

20:17 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ένα «νέο ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό και δημοκρατικό» πρέπει να είναι ο στόχος της διαδικασίας «ανασύστασης» του κόμματος, την έναρξη της οποίας κήρυξε, χθες, ανοίγοντας τις εργασίας της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως υπογράμμισε το πρόβλημα δεν είναι

ούτε το όνομα ούτε τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία δήλωσε «υπερήφανος», αλλά το περιεχόμενο αυτών το οποίο θα πρέπει να γίνει «ξανά ζωντανό, γνήσιο και επίκαιρο».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλους όσοι νιώθουν ότι ανήκουν στην ευρεία παράταξη που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ να «αυτό-οργανωθούν», εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα ανασύστασης και απηύθυνε ευρύ κάλεσμα συμπόρευσης προς τον ελληνικό λαό σημειώνοντας την αναγκαιότητα να επιτευχθεί μια νέα «κοινωνική συμφωνία». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε εκείνους που τον επικρίνουν εντός κόμματος, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι «περιβάλλονται με μια ιδιόρρυθμη ασυλία ανεπίτρεπτες, μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων που απλώς έχουν το θράσος να επιδίδονται σε αυτές», συμπληρώνοντας ότι μοιάζει να έχει αρχίσει να χάνεται «η αίσθηση των πολιτικών μεγεθών, ατομικών και συλλογικών».

Κάνοντας εκτενή αναφορά και στη δική του πορεία, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι εντάχθηκε στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ την ταραγμένη, για το κόμμα, περίοδο του 1989, «όταν κάποιοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από το βυθιζόμενο σκάφος», όπως είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι εκλέχτηκε στην ηγεσία του κόμματος πάλι σε μια κρίσιμη καμπή του και με μεγάλη καθυστέρηση ως προς τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας που ο ίδιος είχε ζητήσει επανειλημμένως, όπως είπε. «Έκανα ό,τι μπορούσα στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος με μία διαμορφωμένη κατάσταση και μέσα σε πολύ αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» πρόσθεσε σε μια ξεκάθαρη νύξη για τις πρόσφατες δύο εκλογικές μάχες.

Υπεραμυνόμενος της στάσης που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια, υπογράμμισε ότι ο ίδιος σεβόμενος τα αποτελέσματα της εσωκομματικής διαδικασίας του 2007, στάθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δεν ενέδωσε σε λαϊκισμούς το 2009, υπηρέτησε με «υπευθυνότητα» τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου, επέμεινε ότι θα έπρεπε το πρώτο Μνημόνιο να εγκριθεί με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως διεθνή σύμβαση. «Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα. Αναφέρομαι στη βάση της παράταξης και στον ελληνικό λαό. Δεν με δελεάζει τίποτα που συνδέεται με την κομματική ή την κυβερνητική εξουσία, αλλά και δεν με κάμπτει τίποτα στην εκτέλεση της εντολής που έλαβα από τη βάση της παράταξης και θα την τιμήσω» τόνισε.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων, κ.κ. Λυκούδης και Λυράντζας, αντίστοιχα, ο Σεργκέι Στανίσεφ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ενώ αναγνώστηκε και μήνυμα του Χάνες Σβόμποντα, Προέδρου τη

Keywords
Τυχαία Θέματα