Βενιζέλος: Χρειάζεται εθνική ενότητα και συνέπεια σε ευρύτατο επίπεδο για το Κυπριακό

20:47 10/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, κεντρική ιδέα της οποίας είναι να εφαρμοστούν προωθημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αλλάζουν το κλίμα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις και αφορούν το πρόσθετο πρωτόκολλο, την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας, δήλωσε απόψε στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως

είπε, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια ουσιώδης αλλαγή, ότι ΟΗΕ αποδέχεται πως μόνο μέσω δημοψηφισμάτων πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση για το μέλλον της Κύπρου και τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής, δικοινοτικής λύσης που θα είναι βιώσιμη δίκαιη, λειτουργική και θα βασίζεται σα ψηφίσματα του ΣΑ, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και σε μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία. «Το κοινό ανακοινωθέν πρέπει πάντα να το ερμηνεύουμε από αυτή την οπτική γωνία και βεβαίως να λαμβάνουμε υπόψη την ιστορική εμπειρία σε σχέση με το Κυπριακό τόσο την απώτερη αυτή του 1960 όσο και την εγγύτερη του 2003-2004», είπε, προσθέτοντας ότι «το θεμελιώδες είναι να υπάρξουν προϋποθέσεις πραγματικής και διαρκούς εθνικής ενότητας και συνέπεια σε ευρύτατο επίπεδο».

«Εάν δεν υπάρξει αυτή η συναίνεση, εάν δεν υπάρξει η συστράτευση, εάν δεν υπάρξει η καθολική αποδοχή, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα εκπληρωθεί η θεμελιώδης προϋπόθεση, που είναι η αποδοχή και η έγκριση μέσω δημοψηφίσματος, άρα η όποια έκβαση βρίσκεται στα χέρια του κυπριακού λαού, των Ελληνοκυπρίων και της ελληνικής πλευράς», είπε. «Αυτό είναι μια δυνατότητα και είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η κυπριακή Κυβέρνηση, οι Ελληνοκύπριοι, θα την αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αλλά μέσα στο περιβάλλον και με βάση τα κριτήρια που είπα προηγουμένως», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα