Βαθύτερη ύφεση από την αναμενομένη παρουσίασε η Τσεχία το α΄ τρίμηνο

20:19 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βαθύτερη από την αναμενόμενη ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ύφεση που πλήττει την Τσεχία, λόγω της μείωσης των εξαγωγών στην Ευρωζώνη, κατατάσσοντας την επίδοση που παρουσίασε η Πράγα ως τη χειρότερη ανάμεσα στα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή οχημάτων και τις εξαγωγές προς την πληγείσα από την κρίση Ευρωζώνη – κυρίως προς τη Γερμανία – η τσεχική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, και κατά

2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, όπως αναφέρει η τσεχική Στατιστική Υπηρεσία.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από την εκτίμηση για τριμηνιαία συρρίκνωση κατά 0,8% και κατά 1,9%, σε ετήσια βάση.

Η Τσεχική Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ με πληθυσμό 10,5 εκατομμύρια, η οποία δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην Ευρωζώνη, είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των πρώην κομμουνιστικών κρατών της Κεντρικής Ευρώπης, τα περισσότερα από τα οποία κατέγραψαν ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους.

“Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οικονομική ύφεση στην Τσεχία είναι σχετικά βαθιά. Οι γειτονικές χώρες τα πάνε πολύ καλύτερα», δήλωσε ο David Marek, αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Patria Finance, με έδρα την Πράγα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας αναμένει ότι η τσεχική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2013, πριν αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα