Βασιλείου: Η ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

18:31 25/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση, οι νέες δεξιότητες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και η ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση μεταξύ των λαών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μήνυμα αυτό θα διαβιβάσει η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου στην παγκόσμια σύνοδο

κορυφής 2013 για την καινοτομία σε θέματα εκπαίδευσης (WISE) στη Ντόχα του Κατάρ, στις 29 Οκτωβρίου.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή της, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον κ. Sheikh Abdulla bin Ali Al-Thani, Πρόεδρο του WISE και του Πανεπιστημίου Hamad Bin Khalifa και με τον Δρα Hamad Bin Abdulaziz Al-Kuwari, Υπουργό Πολιτισμού, Τεχνών και Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Κατάρ, για να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη νέα στρατηγική της Επιτροπής για τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την έναρξη των προγραμμάτων Erasmus+ και Δημιουργική Ευρώπη που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Η κ. Βασιλείου δήλωσε πως “η σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν μερικές από τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο: πώς εξασφαλίζουμε ευρεία και δίκαιη πρόσβαση; Πώς μπορούν τα σχολεία μας να προετοιμάζουν τους νέους για τις πολλαπλές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής; Πώς πρέπει να ανταποκριθούμε στις τεχνολογικές αλλαγές; Μπορεί ο πολιτισμός να κάνει τη διαφορά ως εργαλείο “ήπιας” διπλωματίας;”

Πρόσθεσε πως “τα προγράμματα Erasmus+ και Δημιουργική Ευρώπη είναι περισσότερο ανοικτά σε χώρες εκτός Ευρώπης περισσότερο από ποτέ άλλοτε και προσβλέπω σε περισσότερες ανταλλαγές που αφορούν τους φοιτητές, το πανεπιστημιακό προσωπικό και τους καλλιτέχνες, και ισχυρότερες συμπράξεις εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων στις δύο γεωγραφικές περιοχές μας».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, το πρόγραμμα Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό θα παράσχει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία και κινητικότητα μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ. Πέρα από τις ανταλλαγές σχεδόν 2 εκατομμυρίων φοιτητών στην Ευρώπη, το πρόγραμμα Erasmus+ θα δώσει τη δυνατότητα σε 135 000 φοιτητές και πανεπιστημιακό προσωπικό να μετακινηθούν μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι φοιτητές του Κατάρ ή του ΣΣΚ και το πανεπιστημιακό προσωπικό θα επωφεληθούν από την εμπειρία Erasmus στην Ευρώπη και οι ευρωπαίοι φοιτητές και το πανεπιστημιακό προσωπικό μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υποτροφία προκειμένου να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους ή της κατάρτισής τους στο Κατάρ ή το ΣΣΚ.

Η διεθνής εμπειρία βοηθά τους νέους να ενισχύσουν την απασχολησιμότητά τους αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και μαθαίνοντας να συμβιώνουν και να συνεργάζονται με άτομα διαφορετικού πολιτισμού και γλώσσας. Οι δεξιότητες βέλτιστων πρακτικών που έχουν αποκτηθεί από το πανεπιστημιακό προσωπικό μέσω τέτοιου είδους ανταλλαγών έχουν συστημικό αντίκτυπο διότι όλοι οι φοιτητές επωφελούνται από την εμπειρία που απέκτησε το πανεπιστημιακό προσωπικό.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ για να οργανώσουν από κοινού προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου που θα περιλαμβάνουν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Κατάρ και θα προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές σε παγκόσμιο επίπεδο για να συμμετάσχουν σε αυτά.

Το Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014. Αντικαθιστά το υφιστάμενο πρόγραμμα διά βίου μάθησης (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Youth in Action, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa και Edulink, καθώς και το πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (υπουργούς των κρατών μελών) πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το Erasmus+ προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ,– δηλαδή κατά 40% υψηλότερα σε σχέση με τα υπάρχοντα προγράμματα κινητικότητας. Συνολικά, το Erasmus+ θα χορηγήσει υποτροφίες σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα –τα περισσότερα κάτω των 25 ετών– προκειμένου να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους ή της κατάρτισής τους σε μια άλλη χώρα. Περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους θα είναι φοιτητές από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επαγγελματικών σχολών και μαθητευόμενοι στην ΕΕ.

Το 2014 επίσης σηματοδοτεί την έναρξη του νέου προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη, το οποίο θα συνεχίσει να παρέχει υποτροφίες για την υποστήριξη της πολυμορφίας και να δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες και τους καλλιτέχνες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα να εισχωρούν σε νέες αγορές. Η συνιστώσα «MEDIA» του προγράμματος θα συνεχίσει την υποστήριξη της ανάπτυξης, της κατάρτισης και της διανομής κινηματογραφικών ταινιών. Το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη θα περιλαμβάνει επίσης ένα νέο ταμείο εγγυήσεων δανείων που θα καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση σε δάνεια για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα