Βαρνάβα: Εντατικοποίηση πρωτοβουλιών για επιστροφή της Αμμοχώστου

18:36 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκκληση προς την Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες, ενέργειες και πρωτοβουλίες για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979, έκανε ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου,

του οποίου ήταν εισηγητής.

Δεσμεύτηκε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ θα καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμέσου της Σοσιαλιστικής Ομάδας την προσπάθεια της Τουρκίας για παραβίαση και μη σεβασμό των προαναφερθέντων συμφωνιών και ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ζήτησε από κάθε πολιτική δύναμη να πράξει το ίδιο.

«Επίσης, θα πρέπει να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ ώστε να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή των δικών του ψηφισμάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση και πρακτική εμπλοκή της ίδιας της ΕΕ σ’ αυτήν την διαδικασία, αφού μιλάμε για παράνομη κατοχή μιας πόλης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρους του ευρωπαϊκού εδάφους», ανέφερε.

Με αφορμή το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet για άνοιγμα των Βαρωσίων από το ψευδοκράτος ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι εάν υλοποιηθεί αυτή η είδηση, η επιστροφή δεν θα είναι κάτω από τ/κ διοίκηση ως έχει αφεθεί να εννοηθεί, αλλά κάτω από τουρκική κατοχή, αφού η είδηση δεν αναφέρει ούτε λέξη για αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Πρόσθεσε ότι η είδηση αναφέρει ότι δικαίωμα επιστροφής θα έχουν όσοι το 1974 ζούσαν στην περίκλειστη πόλη και σήμερα βρίσκονται εν ζωή, που αυτό σημαίνει αυτόματα, αποκλεισμό των κληρονόμων όσων έχουν αποβιώσει.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η είδηση αυτή αποσκοπεί στο να εκβιάσει, λόγω ανάληψης της Προεδρίας τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, και να αναδείξει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού οι Ε/κ, που θα επιστρέψουν θα βρίσκονται κάτω από τη διοίκηση του τουρκικού στρατού και κατ’ επέκταση της υποτελούς τ/κ διοίκησης.

«Η μέχρι σήμερα πολιτική του «καλού παιδιού» που έχει ακολουθήσει η δική μας πλευρά, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντί ανταπόδοσης, από πλευράς της Τουρκίας με μέτρα που να δείχνουν την καλή της θέληση, βλέπουμε συνεχώς να σκληραίνει τη θέση της και οι απαιτήσεις της να γίνονται κάθε φορά περισσότερες», συμπλήρωσε, ζητώντας την εγκατάλειψη της μέχρι σήμερα πολιτικής των υπαναχωρήσεων.

Είπε, επίσης, ότι η δική μας πλευρά, όχι μόνο θα πρέπει να προσπαθήσει να καταδικάσει τη στάση την οποία τηρεί η Τουρκία, ή να καταδικάσει την προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει να αναδείξει το θέμα και να ζητήσει επιτακτικά την εφαρμογή της συμφωνίας υψηλού επιπέδου της 19ης Μαΐου του 1979 Κυπριανού- Ντενκτάς, όπου στην παράγραφο 5 αναφέρει ότι «προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των ΗΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα