Τρεις ναυαγοσώστες για διάσωση γυναίκας, τίμησε η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας

14:50 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας τίμησε σήμερα τρεις ναυαγοσώστες, οι οποίοι στις 22 Ιουλίου 2013, στη παραλία Μακένζι στη Λάρνακα, έσωσαν από βέβαιο πνιγμό την Ηβα Τόσκουβα από τη Βουλγαρία, μόνιμη κάτοικο Κύπρου και κόρη του προπονητή της ΑΕΚ Λάρνακας.

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, ο Αναπληρωτής Επαρχος Οδυσσέας Χατζηστεφάνου τίμησε τους Ανδρέα Καπάταη,

Ειρηναίο Τσινίκολα και Καλλιόπη Μάμα.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 22 Ιουλίου στην παραλία Μακένζι όταν οι τρεις νεαροί ναυαγοσώστες βρίσκονταν σε υπηρεσία. Γύρω στο μεσημέρι η Ήβα Τόσκουβα, ενώ περπατούσε σε μικρό βάθος κοντά στην παραλία, ένοιωσε ζαλάδα, λιποθύμησε και έπεσε στο νερό. Οι τρείς ναυαγοσώστες ανταποκρίθηκαν άμεσα παρέχοντας στη γυναίκα τις πρώτες βοήθειες, ενώ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν απινιδωτή και άλλο σύγχρονο εξοπλισμό που διέθεταν.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου διακομίστηκε η γυναίκα, η άμεση παρέμβαση και η άρτια διαχείριση του περιστατικού είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί η ζωή της.
Η Ηβα Τόσκουβα φανερά συγκινημένη και με δάκρυα χαράς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους τρεις ναυαγοσώστες λέγοντας στα ελληνικά «ευχαριστώ».

Σε λιτές δηλώσεις τους οι ναυαγοσώστες είπαν ότι νοιώθουν περήφανοι για την τιμή που τους έγινε από την Επαρχιακή Διοίκης,η ενώ η Καλλιόπη Μάμα ανέφερε ότι «δεν νοιώθουμε ότι κάναμε τίποτε παραπάνω από το καθήκον μας. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση μας να διασώσουμε ένα συνάνθρωπο μας από βέβαιο πνιγμό». Πρόσθεσε πως «καθημερινά καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την εκτέλεση των καθηκόντων μας στο ακέραιο».
Ανέφερε ακόμα ότι καθημερινά βλέπουμε στη θάλασσα «άτομα που φοβούνται και πανικοβάλλονται, άτομα που έχουν προβλήματα και εμάς συνεχής έγνοια μας ήταν και θα είναι η προστασία των λουομένων. Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε αρκετά χρόνια ως ναυαγοσώστες και θεωρούμε ότι η ναυαγοσωστική είναι ένα λειτούργημα».

Η κ. Μάμα ευχαρίστησε επίσης τον Αναπληρωτή Επαρχο Λάρνακας για την τιμή που έκανε και στους τρεις να τους τιμήσει, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε για το γεγονός ότι τόσο η Επαρχιακή Διοίκηση όσο και ο κόσμος τους δείχνει εμπιστοσύνη.
Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Χατζηστεφάνου ανέφερε πως «η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας, καταβάλλει τα τελευταία χρόνια μια τιτάνια προσπάθεια για την αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας των ναυαγοσωστικών μονάδων στις παραλίες της επαρχίας Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «παρά τη μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων, τόσο από πλευράς του κράτους όσο και από τις τοπικές αρχές, εντούτοις, η Επαρχιακή Διοίκηση καταφέρνει να κρατά το επίπεδο της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας στο μέγιστο βαθμό ποιότητας, επιτυγχάνοντας την αποστολή της που είναι η ασφαλής χρήση και απόλαυση των πολυσύχναστων παραλιών της πόλης και επαρχίας».
Ανέφερε ακόμα ότι «ένα από τα δυνατά χαρτιά της Λάρνακας στην προσπάθεια για προσέλκυση ντόπιων και ξένων παραθεριστών, είναι και οι παραλίες της. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ανάδειξη τους, σημαντικό στοιχείο είναι η ποιοτική στελέχωση τους με ναυαγοσωστική υπηρεσία, με τον κατάλληλο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό». Σημείωσε ότι «στόχος και προσπάθεια της Επαρχιακής Διοίκησης είναι να συμβάλει στη δημιουργία σύγχρονων και ελκυστικών παραλιών, καθιστώντας τη Λάρνακα ιδανικό και δημοφιλή προορισμό».

Σημειώνεται ότι φέτος στη Λάρνακα δεν υπήρξε καμία απώλεια ζωής στις παραλίες. Κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο οι ναυαγοσώστες ανταποκρίθηκαν σε 33 περιστατικά, από τα οποία τα 15 χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρής μορφής και χρειάστηκε η χρήση εξοπλισμού και η παροχή Πρώτων Βοηθειών, ενώ ακολούθησε η μεταφορά των ασθενών στο Νοσοκομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα