Τούρκος ΥΠΕΞ : Δεν αποκλείεται κανένα σενάριο για Συρία

14:11 29/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά ότι είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο κ. Νταβούτογλου είπε, αναφερόμενος στη Συρία, ότι ένα καθεστώς το οποίο βασανίζει τους πολίτες του δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες

άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η συριακή κυβέρνηση χρειάζεται να βρει έναν τρόπο για να συνυπάρξει ειρηνικά με τους πολίτες και ότι η Δαμασκός έχει ακόμη την ευκαιρία να δεχτεί στο έδαφός της τους διεθνείς παρατηρητές που πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Εξάλλου σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ είπε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθούν μέσω νέων οδών στα σύνορα με το Ιράκ, εάν κλιμακωθεί η βία στη γειτονική Συρία.

Η Τουρκία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αραβικού Συνδέσμου και να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, με την οποία έχουν κοινά σύνορα μήκους 800 χλμ.

Ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι οι κυρώσεις δε θα βλάψουν τον συριακό λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα