Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα: «Οι φυσικοί πόροι το κλειδί για λύση του Κυπριακού»

22:39 19/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

«Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η λύση του Κυπριακού», υποστήριξε καθαρά και ξάστερα χωρίς κανένα ενδοιασμό ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Διαβάστε αναλυτικά τις πολύ ενδιαφέρουσες και προκλητικές του δηλώσεις. Πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ειδησεογραφικό

πρακτορείο «Ανατολή» στην Αθήνα ο Τούρκος διπλωμάτης έκανε λόγο για τα μεγάλα οφέλη που θα είχε η Τουρκία από την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τα πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν και για τα άλλα μέρη από μια τέτοια εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρέσβης, όντας εξαιρετικά προκλητικός, επιθυμεί όχι μόνο να αποζημιωθούν οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, αλλά ουσιαστικά αναφέρει επί λέξει την δημιουργία ενός «νέου κράτους» από τα έσοδα των φυσικών πόρων που θα καρπωθούν οι Τουρκοκύπροι, άρα ορέγεται οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και μάλιστα προαναγγέλλει παρόμοιες λύσεις και στο Αιγαίο!

Ο Κερίμ Ουράς είπε συγκεκριμένα ότι «από τα έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, θα καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση της σύστασης του νέου κράτους χωρίς επιβάρυνση για κανέναν». «Μεταξύ των πρώτων προβλημάτων που θα λυθούν, θα είναι το θέμα της ιδιοκτησίας» εκτίμησε ο κ. Ουράς και εξήγησε ότι οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν ανέρχονται σε «δισεκατομμύρια ευρώ, αφού το 80% των ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη βόρεια Κύπρο είναι ακίνητα Ελληνοκυπρίων». «Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αν διετίθετο για τον σκοπό αυτό μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων», ανέφερε συνεχίζοντας. «Έτσι, χωρίς κανένας να επιβαρυνθεί, θα καταστεί δυνατή η λύση του θέματος».

Ο κ. Ουράς υποστήριξε πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν οφειλόταν μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εμπιστεύονταν τη λύση που προέβλεπε αυτό για το θέμα των ιδιοκτησιών. «Προβλεπόταν ένα σύστημα γραμματίων, με τα οποία θα καταβάλλονταν οι αποζημιώσεις. Αυτό ήταν μεταξύ των καθοριστικών στοιχείων που οδήγησαν στην αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα», εκτίμησε.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα είπε ότι σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε πως «όσο και αν έχει χαθεί χρόνος, το κοινό ανακοινωθέν επιτάχυνε και πάλι τις διαπραγματεύσεις», ενώ «φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχει διαφορετικό κλίμα». «Και οι δύο πλευρές βρήκαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν καλύτερα η μία την άλλη, να δουν τις διαφορετικότητές τους. Ελπίζουμε ότι οι εργασίες θα επιταχυνθούν»,τόνισε.

Αν υπάρξει λύση στην Κύπρο «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπει σε άλλη φάση και θα επηρεάσει θετικά τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων». «Η Κύπρος από το μεγαλύτερο εμπόδιο στην (ενταξιακή) πορεία μας, θα γίνει τον υπ’ αριθμόν ένα στοιχείο που θα μας υποστηρίζει», εκτίμησε. Αν λυθεί το Κυπριακό «και τα θέματα του Αιγαίου θα μπουν σε πορεία διευθέτησης», υποστήριξε, αφού «θα δημιουργηθεί καλύτερη ατμόσφαιρα για την λύση του θέματος της μειονότητας και των άλλων θεμάτων». «Σε τρία με πέντε χρόνια από τη λύση, η Τουρκία θα φθάσει σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα